Damkronorna

”Vi är förvånade – har inga ersättningar”

Förbundets svar efter Damkronornas protest

avMax Persson

Damkronorna bojkottar kommande landslagssamling i en kraftig protest mot svenska ishockeyförbundet.

Förbundet är ”förvånade” över beskedet.

– Vi har inga ersättningar till några spelare i något landslag, säger generalsekreterare Tommy Boustedt.

Det var vid lunchtid på onsdagen som nyheten briserade.

Brynäs-stjärnan Erika Grahm berättade då att samtliga 43 spelare som är uttagna till den kommande landslagssamlingen kommer att tacka nej. Orsaken till bojkotten? Enligt spelarna, orättvisa ekonomiska förhållanden.

Avtalet om ersättning för förlorad arbetsinkomst mellan förbundet och spelarfacket, SICO, löpte ut i april i år – och ett nytt avtal har inte tagits fram.

Förbundets svar

Nu svarar det Svenska ishockeyförbundet på Damkronornas starka protest.

– Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska Ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna, säger generalsekreterare Tommy Boustedt.

I ett pressmeddelande kommer förbundet även med ett förtydligande över det nyss nämnda avtalet.

”Avtalet mellan förbundet och SDHL (Svenska Damhockeyligan) förnyades inför säsongen 2019/2020 där vi övergick till samma modell som gällt inom herrhockeyn i många år. Avtalet innefattar möjlighet för klubbarna genom SDHL att utveckla och förbättra de ekonomiska förutsättningarna genom att själva disponera de kommersiella rättigheterna”.

”Vi stöttar det här”

Klara Stenberg, ansvarig för SDHL på spelarfacket SICO, har tidigare kommenterat Damkronornas beslut.

– Förutsättningarna för spelarna har försämrats sedan man tog bort det här avtalet. Överlag så känner spelarna att de inte kan vara med och spela under de rådande förutsättningarna. SICO stöttar det här till 100 procent, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey