Förbundsbasen öppnar för en förändring

Reagerar på de stora skillnaderna: ”Inte bra för någon”

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2017-02-20

Den gigantiska ekonomiska klyftan mellan landets två högsta serier delar Hockeysverige.

Nu öppnar Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson för en förändringen när det gäller fördelningen av pengar:

– Jag håller verkligen med om att svensk hockey behöver se över hur vi transfererar pengar neråt i systemet, säger Larsson.

Följ ämnen

Sportbladet har i flera artiklar redovisat de gigantiska ekonomiska skillnaderna mellan SHL-klubbarna och klubbarna i Hockeyallsvenskan (HA). 

Från och med säsongen 2018/19 får SHL-klubbarna årligen runt 45 miljoner var i tv-avtal och centrala avtal. Allsvenska klubbarna får 2,3 miljoner.

Anders Larsson har följt utvecklingen och ser två sidor av myntet:

– Först och främst är det glädjande att SHL, och därmed svensk ishockey, kan öka intäkterna ytterligare. Ska vi ha en liga i världsklass är det viktigt att vi har stabila föreningar på toppnivå. Men klart att när det kommer in mer pengar på det här viset är det viktigt att vi tillsammans ställer frågan hur vi ska använda det på bästa sätt? Eliten är beroende av bredden, och vice versa, och det är inte bra för någon elitverksamhet om inte bredden blomstrar, säger Larsson.

Ligorna förhandlar själva

I slutet av 1990-talet förhandlade Ishockeyförbundet bort möjligheten att själva förhandla tv-avtal för SHL och HA.

I stället äger ligorna själva den rätten.

Vilken möjlighet har ni att ändå trycka på för en mer rättvis fördelning?

– Att i dialogform och tillsammans titta på de olika förutsättningar som finns.

Fotbollen har valt en annan modell när det gäller fördelningen av pengar från tv-avtal. Där förhandlar Svensk Elitfotboll tillsammans för landets två högsta ligor.

Avtalspengarna fördelas sedan 75 procent till allsvenskan och 25 procent till klubbarna i superettan.

”Det är en viktig fråga du ställer”

– Jag är inte så insatt i deras modell, men jag tror det är viktigt att alla aktörer inom hockeyn tar ett helhetsansvar och att vi är mer mån om att jobba tillsammans i den här typen av frågor, säger Anders Larsson och fortsätter:

– Jag delar verkligen uppfattningen om att svensk hockey behöver se över hur vi transfererar pengar neråt i systemet. Och just när det gäller infrastruktur i vår hockeyrörelse är Ishockeyförbundet huvudansvarigt organ.

Finns det någon chans att ni kan vara med och förhandla om tv-avtal i framtiden?

– Avtalet vi har nu löper några år framåt men det är klart det är något man kan titta. Det är inget som är aktuellt på agendan precis här och nu, men det är en viktigt fråga du ställer.

LÄS VIDARE