Målfyverkeri när Linköping vann mot Djurgården

Martin Laumann Ylven är mest känd för sina tacklingar.

Men mot Djurgården svarade norrmannen för lika många poäng som under hela förra säsongen.

Ett mål och två assist när toppmötet vanns med 7–4 var ett formtecken inför OS.

– Jag har egentligen ingen förklaring, men det här var det roligaste och häftigaste jag varit med om i elitserien, ler den 21-årige forwarden.

Han har aldrig varit någon målskytt – utan har rollen att tackla motståndarna ur balans och spela uppoffrande för laget under få minuters speltid match efter match.

Nu blev det över tio minuter på isen – med ett mål och två assist som resultat. Han satte själv ledningspucken, passade sedan både till 2–0 och avgörande 6–4.

I våras debuterade den fysiske anfallaren i VM, snart väntar debut i OS för sitt Norge.

– Jag längtar verkligen dit, större än så kan det ju inte bli. Vi möter Kanada, USA och Schweiz, men någon seger måste vi se till att ta, säger han.

Linköpings fjortonde raka hemmaseger kom till efter ett riktigt målfyrverkeri och en match helt i publikens smak.

Men gästerna blev bestulna på ett friläge i slutet av den andra perioden vid ställningen 4–4.

När LHC hade power play snodde Djurgården åt sig pucken och var på väg mot en kontring två mot noll. Då fastnade den på en linjemannen Peter Sabelströms skridsko och i stället tog hemmalaget ledningen med 5–4 genom skyttekungen Jan Hlavac.

En frustrerad Jimmie Ölvestad snackade till sig tio minuters utvisning – och målet tog knäcken på Djurgården.

– En väldigt olycklig situation för vår del, efteråt lägger vi energi på helt fel saker och hetsar upp oss på domaren, suckar assisterande tränaren Mikael Johansson.

I den sista perioden var det aldrig något snack. Mattias Carlsson och Pontus Petterström ordnade 7–4 och hemmalaget agerade betydligt säkrare defensivt än innan.

– Den här matchen var väldigt bra PR för hockeyn, jag måste berömma Djurgården för sättet att komma tillbaka från både 2–0 och 3–1. För mycket missar bakåt av oss, men en underbar offensiv, menar hemmatränaren Slavomir Lener.