Hyllningen: ”Får inte den cred han förtjänar”

avPer Bjurman

Foto: David Zalubowski / TT

NEW YORK. Gabriel Landeskog har aldrig varit bättre än just nu.

Han gjorde två nya mål när Colorado slog Dallas i natt – och är tillsammans med kedjekamraten Nathan MacKinnon nu först i Avalanches gloriösa historia att göra över 20 mål på de 33 första matcherna. 

– Jag är lyckligt lottad som spelar i en så bra kedja som hela tiden hittar sätt att producera, säger ”Gabbe” efter 6–4-segern.

Efter tre tunga förluster mot Tampa, Edmonton och St. Louis samlade sig Colorado till en riktigt förnämlig insats mot divisionsrivalen Dallas hemma i Pepsi Center – och det var som så ofta den här säsongen den magnifika förstakedjan som förde i dansen.

Både Gabriel Landeskog och Mikko Rantanen gjorde två mål vardera och Nathan MacKinnon stod för såväl mål – på framspelning från Rantanen – som tre assist.

Med det är både ”Gabbe” och MacKinnon uppe i sammanlagt 21 mål – och kan skryta med att vara de första i Avalanches historia som nått den noteringen redan efter 33 matcher.

– Jag är lyckligt lottad som spelar i en så bra kedja som hela tiden hittar sätt att producera, säger kaptenen från Stockholm till AP.

”Mest underskattade”

Men coachen Jared Bednar tycker att det är MacKinnon och Rantanen som ska vara tacksamma över att de får spela med Gabriel.

– Han hör till de mest underskattade och får inte riktigt den cred han förtjänar. Han är limmet i den där kedjan, en lugnande influens, säger Bednar.

– Hela säsongen har han tagit sig in på rätt utrymmen och gjort mål.

När vi når den 26-årige kaptenen några timmar efter slutsignalen konstaterar han att det alltid är kul att göra mål, men uttrycker främst glädje över att Avs lyckades bryta sin förlustsvit.

– Det var viktigt att hitta tillbaka och vinna efter tre raka förluster, säger han.

– Vi kan bli bättre på att stänga matcher när vi har ledning men oavsett är det två viktiga poäng.

▪▪▪

Ett Philadelphia Flyers i upplösning blev en enkel munsbit för heta Vancouver Canucks hemma i Rogers Arena.

Elias Pettersson behövde inte ens ställa till med sedvanlig show för att de skulle vinna med 5-1.

Jo, han slog en målgivande passning till radarpartnern Brock Boeser, men lät andra lagkamrater sköta resten. Bland annat gjorde Loui Eriksson sitt sjätte mål för säsongen – och backveteranen Chris Tanev sitt första. Och längst bak stoppade Jacob Markström 31 skott.

Flyers har förlorat samtliga fyra matcher under sin bortaresa i västra Kanada och ligger nu sist i den östra tabellen.

Många tror att konsekvensen blir att coachen Dave Hakstol sparkas vid hemkomsten och att Joel Quenneville tagit över redan till hemmamatchen mot Detroit på tisdag.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM