De finska lejonen körde över Kanada med hela 5–1.

– Jag tror ingen hade förväntat sig det här, säger tvåmålsskytten Mikko Rantanen.

Planenliga segrar mot Sydkorea, Danmark och Norge.

I övrigt har det dock sett skakigt ut för Kanada efter fem spelade matcher i hockey-VM.

I premiärmatchen blev det strafförlust mot USA – och i kvällens möte med Finland var det nattsvart för Connor McDavid och Co.

Redan i den första perioden var Kanada i gungning och bytte ut sin målvakt Curtis McElhinney efter en svajig inledning.

Finländarna tog ledningen genom ett självmål från Brayden Schenn som styrde in Mikko Rantanens passning. En puck som nog den kanadensiske målvakten borde tagit.

Att Finland kort därpå bjöd tillbaka med att själva styra in ett kanadensiskt avslut till 1–1 spelade mindre roll.

De finska lejonen gjorde både 2–1 och 3–1 innan den första periodvilan – och det efter ett nytt tveksamt ingripande från Curtis McElhinney.

Tavla även av reservkeepern

Målvakten halkade till när Rantanen hade pucken bakom mål och fick liggande se finländaren vända runt kassen och sätta pucken i nät. Efter det fick Torontos burväktare nog och ersattes av Darcy Kuemper.

Något som hjälpte föga.

Kuemper höll visserligen tätt i mittperioden men stod för en rejäl bjudning i den tredje akten.

Keepern misslyckades totalt med en passning och frispelade 19-årige Eeli Tolvanen som enkelt satte 4–1.

Men det stannade inte där.

”Gjorde en riktigt bra match”

Bara tio sekunder senare (!) tryckte Teuvo Teräväinen in 5–1 efter en droppassning från Sebastian Aho – vilket blev slutresultatet.

– Kanada har inte haft en chans i den här matchen. De har blivit lite förnedrade helt enkelt, säger expertkommentatorn Andreas Johansson.

– Vi applåderar Finland för en fantastisk match, tillägger han.

Den assisterande lagkaptenen Mikko Rantanen var givetvis mycket nöjd med lagets insats.

– Det kändes bra. Vi gjorde en riktigt bra match. Det var nog ingen som hade förväntat sig det här, säger han i Viasat.

– Jag tycker de (Kanada) var bättre i andra och tredje men Säteri (Harri, Finlands målvakt) spelade bra där bak så det var tur för oss.

Finland är nu tvåa i grupp B efter fem matcher, en poäng bakom USA.

Kanada får nu antagligen göra upp med Danmark och Lettland om de två sista kvartsfinalplatserna.