Luleås nyförvärv, Arttu Ilomäki, låg bakom två av målen i 3–1-segern.

Ingen Patrik Laine, Alexander Barkov eller Rasmus Ristolainen.
Inte en enda etablerad NHL-spelare över huvud taget…

Återbuden har haglat över förbundskaptenen Jukka Jalonen som i stället tvingats ta ut en trupp med 18 (!) VM-debutanter.

En av dem är bland andra Kristian Kuusela, 36. Ni vet han som sköt Modo till SM-guld – för tolv år sedan.

Ett av alla tiders sämsta lag”, skrev bland andra Hufvudstadsbladets sportchef Filip Saxén i en krönika inför mästerskapet.

Spelat i farmarligans farmarliga

Senast ”Lejonen” tog VM-guld var i just Slovakien 2011 och när nationen nu är tillbaka i landet blev det succé omgående:

En rejäl skrällseger mot ett stjärnspäckat Kanada.

Kaapo Kakko gav Finland ledningen 6.47 in i matchen på ett friläge. Trots att han fälldes lyckades stortalangen stå på benen och dribbla bort målvakten.

– Ett viktigt mål för mig och laget. Jag vet inte vad som hände, säger Kakko till SVT.

Men när Kanada fick ett numerärt överläge kom kvitteringen genom Jonathan Marchessault.

Kanada hade ett spelövertag men den finländske keepern Kevin Lankinen, som under säsongen tvingats spela några matcher i ECHL (farmarligans farmarliga i Nordamerika), storspelade och såg till att det fortfarande var 1–1 efter två perioder.

Succé för Luleå-värvningen

Den tredje perioden var bara drygt två minuter gammal när Arttu Ilomäki, som skrivit på SHL-kontrakt med Luleå till nästa säsong och spelade fram till 1–0-målet, vispade in 2–1-pucken från nära håll.

Finland radade sedan upp målchanser och var betydligt närmare 3–1 än vad Kanada var en kvittering.

I slutminuterna pressade dock kanadensarna på, men med 24 sekunder kvar snodde Kaapo Kakko pucken och sköt sitt andra mål i matchen i öppen kasse.