Hockeyettans ordförande om röstningen: ”Tråkigt att inte fler stod upp”

Publicerad 2019-06-15

Den nya seriestrukturen inom svensk hockey är klubbad och klar.

Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing är besviken på att inte fler distrikt stod upp för ligans förslag.

– Jag tycker det är tråkigt att ingen under förbundsmötet begärde rösträkning för att stå upp för distrikten, säger han.

I dag klubbades motionen om en ny seriestruktur igenom på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte i centrala Stockholm.

Play off och kvalserien försvinner och ersätts med en garanterad uppflyttning mellan svensk hockeys tre högsta serier varje säsong.

Sportbladet har tidigare i veckan rapporterat om hockeyettans skrivelse där 37 närvarande klubbar uppmanade distrikten att rösta nej till förbundets förslag.

”Distrikten stod inte upp”

Beslutet i dag skedde genom en muntlig röstning mellan förbundsstyrelsens förslag och ett avslagsyrkande från Södermanlands ishockeyförbund.

De 22 distrikten hade 223 röster på årsmötet. SHL hade 56 röster.

En till synes stor majoritet svarade ja, och beslutet klubbades igenom utan rösträkning.

Hockeyettans ordförande Ronnie Glysing är besviken på att inte fler röster höjdes mot förslaget när det väl gällde.

– Först och främst ska man konstatera att vi lever i en demokrati, och det innebär att man röstar om saker och ting som läggs fram. Men vi kan konstatera att distrikten inte stod upp för hockeyföreningarnas förslag, detta trots att föreningarna tillskrivit samtliga distrikt med sitt krav, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är tråkigt att ingen under förbundsmötet begärde rösträkning, åtminstone för att stå upp för distrikten.

Kan du utveckla?

– Jag menar att det är en trovärdighetsfråga, att de visar att de står upp för föreningarna. Södermanland gjorde det och det var väldigt fint. Men jag hade gärna sett att någon annan begärt rösträkning, så man ser vilka som stödde vårt förslag. Jag möttes av positiva signaler från många distriktsordförande i går och många uttryckte att de skulle rösta nej. Vi tror att det finns en stor risk att det kommer innebära en ökad polarisering där de rika blir ofantligt mycket rikare och de fattiga blir betydligt fattigare.

”Är inte rätt väg att gå”

Glysing är kritisk till att hockeyettan, med 46 lag, spelar om lika många platser (1) som de två överliggande serierna med ett 14 lag.

– Man hänvisar till Olas serieutredning där han utgick från att hockeyettan skulle reduceras till 36 lag, nu är vi 46. Då föds min fråga, borde det inte innebära att två lag går upp? Det tycker vi är en spännande fråga.

Kan det vara aktuellt att bryta sig ur det svenska seriesystemet?

– Nej, det är inte vår linje att driva. Vi tror inte att det är rätt väg att gå. Vår uppfattning är att vi tillsammans inom svensk ishockey ska göra någonting bra. I dag kan vi konstatera att det inte var någon bra dag för oss. Vi får jobba ännu hårdare och fortsätta göra vårt bästa för att vara Sveriges mest engagerade hockeyliga i framtiden, säger Glysing.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln