Leksand förlorade mot Färjestad.

Resultatet betyder att laget tvingas kvala för att hålla sig kvar i SHL.

Det är sjätte året i rad som klubben får spela kvalspel.

Färjestad BK

Färjestad kom till matchen med alltför många spelare på frånvarolistan, vilket resulterade i att laget ställde upp med sju juniorer. Trots detta var Färjestadstränaren Johan Pennerborn lugn när han kommenterade situationen i C More:

– Med risk för att bli en papegoja. Jag säger det igen. Vi tar hellre den här situationen här och nu än har den om tre veckor. Sedan ska det blir kul att se våra ungdomar ta för sig.

Och Färjestads unga lag tog för sig riktigt bra i första perioden.

Åmans första

Visst, det var slarvigt när Färjestad släppte in ett mål i powerplay. Då tog Leksands Matt Carey pucken i offensiv zon och slog en fin passning till junioren Nils Åman som gjorde sitt första SHL-mål.

– Det var skönt att äntligen. Jag har haft några lägen i de senaste matcherna, sade Nils Åman till C More efter målet.

Men i övrigt var Färjestad det mer stabila laget i första perioden. Aleksi Mustonens kvittering efter en fin passning av junioren Albert Johansson var både vackert och välförtjänst för Färjestad.

Leksandstryck

Men i andra ronden var det bara Leksand. Dalalaget parkerade stundtals i Färjestads zon och skapade massor av målchanser. Skotten 15–5 till Leksand i mellanperioden speglar matchbilden i mittperioden.

Men det blev inga mål eftersom leksingarna var ineffektiva i avgörande lägen, samtidigt som Färjestads målvakt, Arvid Holm, spelade mycket bra.

I tredje perioden var det ett helt nytt Färjestad som kom ut på isen. Laget täppte igen mittzonen och kunde på så sätt skapa längre anfall.

Leksand var riktigt pressat i början av perioden och räddades så av målvakten Alex Brage, som storspelade.

I slutet av matchen jämnade spelet ut sig till det var dags för förlängningen, som blev riktigt dramatisk med massor av målchanser för båda lagen innan Marcus Nilsson gjorde avgörande målet när 1.07 återstod.

Leksands Patrik Zackrisson och Färjestads Sebastian Erixon.