Sverige snuvade Finland på segern

Uppdaterad 2015-11-09 | Publicerad 2015-11-08

Tre Kronor vann Karjala cup – sänkte starkt Finland

Finland dominerade.

Men Sverige vann inte bara matchen – utan hela Karjala cup inför en besviken finländsk publik.

Målvakten Viktor Fasth storspelade i 3-2-segern.

– Vi vinner rättvist, säger Linus Omark i SVT.

Tre Kronor kom från en tung 3-6-förlust mot Ryssland men hade chansen att revanschera sig när Finland i dag stod för motståndet.

Förutsättningarna var klara:

Vid vinst efter full tid skulle Sverige ta hem turneringen. För Finland räckte oavgjort vid full tid.

Glödhete Lundqvist målskytt

Glödhete Joel Lundqvist höll sig framme vid den bortre stolpen och satte 1-0 till Sverige i den första perioden, hans tredje mål i turneringen.

Finland hade då inlett matchen bäst, men det var Sverige som gjorde nästa mål. Jimmie Ericsson föste in en retur i början av den andra perioden som Finland skulle dominera helt.

En stor nyckeln till segern var att Viktor Fasth vann målvaktskampen mot Juha Metsola.

– Tycker det kändes bra. Det var kul att spela och killarna sliter som djur framför mig. Jag är alltid nöjd när vi vinner, säger Fasth i SVT.

Men på Finlands reduceringsmål hade den svenske keepern inte en chans. Sami Lepistö stod för ett märkligt hockeymål när han snarast lobbade in pucken över axeln på en skymd Fasth.

"Väldigt tillbakatryckta"

Linus Omark gjorde 3-1 i powerplay i mitten av den tredje perioden och Sverige såg länge ut att hålla det resultatet.

Men med åtta sekunder kvar av matchen kom reduceringen.

Det var för sent.

Sverige vann både matchen och hela Karjala cup – för andra året i rad och blev därmed historiska. Det är första gången det sker sedan turneringen startade 1992.

– Jätteglad över segern, men jag tycker vi är alldeles för tillbakatryckta i dag. Trots det kändes det ganska säkert, säger förbundskaptenen Pär Mårts.