Vill införa coach challenge

Publicerad 2019-02-15

NHL har valt att införa coach challenge.

Nu vill SHL:s situationsrum göra samma sak.

– I vårt arbete att utveckla situationsrummet och säkerheten på isen märker vi att det finns ett förbättringsutrymme att granska större incidenter på isen, säger Christer Lärking, chef för situationsrummet.

Coach’s challenge har varit en omdebatterad regel i NHL sedan den infördes för snart tre år sedan. 

Regeln, eller möjligheten för tränarna, innebär som bekant att NHL-coacherna kan utmana domslut som lett till mål för motståndarna – på grund av en misstänkt offside eller målvakts-interference.

Nu har SHL:s situationsrum, som kontrollerar mål under matcherna samt ansvarar för spelarnas säkerhet, analyserat spelet på isen och de incidenter som uppstår i matcherna.

Förslag till 19/20

Nu kommer de lägga ett förslag till Ishockeyförbundet att till nästa säsong inför en svensk variant av coach’s challenge.

– Vi har kanske en eller två offside per säsong vid måltillfällen. Det anser vi inte vara intressant att utmana. Vi ser det mer intressant att ge tränarna en möjlighet att utmana incidenter, eller utvisningar, där det större straffet finns med i bestraffningsskalan, säger Christer Lärking, chef för situationsrummet.

I praktiken innebär det att en SHL-tränare kan dra i en livlina och be att situationsrummet och domarna på isen kontrollerar en extra gång ett utdömt matchstraff eller en huvudtackling som domarna kan ha missat. Det sker via att beställa fler tv-vinklar på händelsen och att domarna kikar på sin skärm i speakerbåset och blir vägledd av situationsrummet.

– Har tränaren rätt så ändras bedömningen. Den felande spelaren döms eller om granskningen visar att han är oskyldig så försvinner utvisningen, säger Tomas Thorsbrink, domarchef för SHL. 

Straffas om utmaningen är fel

När Sportbladet granskade våldet på isen i våras kom vi fram till att mörkertalet på isen är stort, dvs att det inträffar matchstraff som ingen ser. 2016-2017 var det 20 stycken huvudtacklingar i SHL och Hockeyallsvenskan som efteranmäldes och inte hade någon bestraffning på isen. 17-18 var motsvarande siffra 13. Sedan tillkommer andra typer utvisningar som också fångas upp av situationsrummet och efteranmälas till disciplinnämnden.

Lagen missar alltså en del tillfällen att spela fem mot fyra i hela fem minuter, om man ska följa regelboken slaviskt.

– Har laget som utmanar domslutet eller incidenten fel så är det delay of the game, det vill säga de riskerar att få spela tre mot fem, säger Torsbrink.

Ishockeyförbundet beslutar i frågan och lagen i SHL ska också godkänna förändringen.

Ändringen kan ske från och med nästa säsong i SHL.

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Följ ämnen i artikeln