Rysaren natt: Sverige vann superdrama mot USA

Osannolik match – Juniorkronorna vinner gruppen

Publicerad 2018-12-30

VICTORIA/STOCKHOLM. Juniorkronorna ledde med 4–0 – då rasade allt.

Under de avslutande tio minuterna gjorde USA fyra mål, varav två på 13 sekunder i slutminuten.

Men i förlängningen kunde Adam Boqvist avgöra och i praktiken säkra svensk gruppseger.

– Vi slappnade av lite och det får inte hända igen, säger Boqvist till TV4.

Den makalösa svenska segersviten med gruppspelsmatcher är nu uppe i 47 stycken. Men det satt hårt inne…

Gruppfinalen mot USA var länge en ny uppvisning av Juniorkronorna.

Sverige dominerade matchen från början och fram till den sista halvan av tredje perioden.

Med tio minuter kvar stod det 4–0, och det var stundtals klasskillnad. Men två amerikanska power play-mål efter varandra skapade spänning mot slutet.

Och när USA reducerade ytterligare en gång med 37 sekunder kvar blev det ordentlig nerv. Och bara 13 kunde senare kunde Ryan Poehling pricka in kvitteringen efter ett felpass av Adam Ginning.

– Jag vet faktiskt inte vad som hände. Vi får gå in och kolla oss i spegeln och se vad vi kan göra bättre för att sedan steppa upp mot Kazakstan, för de såg faktiskt rätt bra ut mot USA, säger Adam Boqvist till TV4.

Boqvist avgjorde

I förlängningen skapade båda lagen chanser, men till slut var det Adam Boqvist som kunde trycka dit segerpucken efter snyggt samarbete med Lucas Elvenes.

– Jag trodde seriöst att jag skulle missa. Den vobblade lite in i mål, men det var skönt att se den gå in, säger Boqvist.

Segern betyder att Juniorkronorna redan nu är klar gruppsegrare, under förutsättning man inte förlorar mot nykomlingen och poänglösa Kazakstan på nyårsafton.

Vid gruppseger betyder det att Juniorkronorna undviker både Ryssland och Kanada i kvartsfinalen och med största säkerhet ställs mot Schweiz.

– Vi hade en bra feeling när vi hade 4–0, men sen slappnade vi av lite och det får inte hända en gång till för då straffas vi nog ännu hårdare, säger Boqvist.

Uppvisning av Brännström

Backen Filip Westerlund sköt 1–0 fem minuter in i den första perioden. En ledning som borde ha utökats när Juniorkronorna fick spela fem mot tre i 1.56 då fem minuter återstod av perioden. Men ett mindre lyckat power play gjorde att det inte blev någon utdelning.

I början av andra perioden radade Sverige upp tre frilägen utan att få in pucken. Men den svenska pressen fortsatte och till slut kom utdelningen. Emil Bemström gav Rickard Hugg öppet mål.

Samme Bemström ordande sedan 3–0 på ett friläge.

Och 2.33 in i tredje perioden svarade Erik Brännström för en makalös uppvisning när han på egen hand ordnade 4–0.