Vitryssland tog historisk seger mot Finland

Publicerad 2019-04-19

Finland har fått en kämpig start på U18-VM.

Den andra förlusten på två matcher kom när man mötte Vitryssland.

En historisk förlust – då Vitryssland aldrig har besegrat Finland på U18-nivå tidigare, skriver Yle.

Sex segrar på sex matcher och en målskillnad på 37–17.

Detta var Finlands facit mot Vitryssland – fram till den 19 april 2019. På fredagen tog Vitryssland sin första seger mot Finland på den nivån.

Tre utvisningar i den första perioden räckte för att ge vitryssarna övertag och de satte 1–0 i powerplay. I mellanperioden försökte Finland utnyttja sitt numerära övertag, men i stället satte Vitryssland dit 2–0 i box play. Jevgenij Oxentjuk och Jegor Bujalski gjorde varsitt mål i den tredje perioden och 4–0 var ett faktum.

Då vaknade Finland till liv.

Nära heroisk comeback

Tuukka Tieksola reducerade efter 48 minuters spel och två minuter senare fördubblade Patrik Puistola den finska målskörden.

Med knappt fem minuter kvar på klockan tryckte Topi Niemelä dit 3–4 och gav Finland hopp om en lyckad slutforcering.

Chanserna radade upp sig – men Rostislav Zinovenko i det vitryska målet stod för en jätteinsats i slutminuterna och säkrade därmed segern.

På söndag ställs Finland mot Tjeckien, med nedsläpp klockan 16.30.