St. Louis kvitterade konferensfinalen mot San Jose

Oskar Sundqvist punkterade matchen efter läcker assist av Alex Steen

avPer Bjurman

SAN JOSE. Oskar Sundqvist har blivit de stora målens man.

I natt slog han till just som San Jose-hajarna hade vittring på kvittering i slutet av tredje perioden – och såg därmed till att St. Louis kunde utjämna den västra konferensfinalen.

– Alex Steen ska ha all cred. Han la en helt underbar macka. Men det kändes bra ikväll, vår kedja borde ha gjort ytterligare några mål, säger ”Sunken” när Sportbladet träffar honom efter 4–2-segern i Sharktank.

Han stod för avgörande mål vid flera tillfällen under Blues stora vändning i grundserien efter nyår, prickade in två i samma match i den inledande playoff-rundan mot Winnipeg Jets – och i den andra konferensfinalen i San Jose i natt natt såg Oskar Sundqvist alltså åter till att ett av de riktigt stora ögonblicken blev hans.

Drygt tre minuter återstod av tredje perioden och Sharks började samla sig till en våldsam forcering för att kvittera den 3–2-ledning defensive krigaren Robert Bortuzzo något oväntat hade gett gästerna med en offensiv räd i andra perioden.

– Alex Pietrangelo slog först en fin passning till Alex Steen. Jag ropade efter pucken framme vid kassen och Alex la en helt underbar macka, säger ”Sunken” när vi pratar med honom i omklädningsrummet efteråt.

”Fick iväg myr-backhand”

– Sedan lyckades jag få iväg en liten myr-backhand och pucken slank in på något vis. Men hela målet var Alex förtjänst, han ska ha all cred. Jag tycker dock att vår kedja överhuvudtaget var bra ikväll. Vi skapade mycket och borde ha gjort ytterligare några mål. 

Men det de tryckte in räckte långt – till seger och utjämnad konferensfinal.

– Ja, det är väldigt skönt att vi kommer hem till St. Louis med 1–1 istället för 0–2. Det är en väldig skillnad, fortsätter ”Sunny”, som han också kallas.

– Nu gäller det bara att vi fortsätter som ikväll i de kommande fajterna. Vi var mycket bättre i den här matchen än i den första. Vi spelade mycket tajtare och höll ihop lagdelarna. Vi är helt klart nöjda med hur vi genomförde matchen.

1 av 3 | Foto: Per Bjurman
Oskar Sundqvist intervjuas efter matchen

”Vi får aldrig panik”

Han pekar också på det viktiga i att bluesmännen från Missouri inte heller blev stressade när playoff-artisten Logan Couture med två snabba mål i andra perioden kvitterade den 2–0-ledning de hade skaffat sig strax innan.

– Nej, det är en styrka i det här laget. Vi får aldrig panik och det fick vi inte nu heller. Det var helt lugnt i båset, vi bara pumpade på.

Den västra konferensfinalen fortsätter nu alltså med två matcher i St. Louis. Den första spelas natten till torsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM