Allt ljus på talangen trots alla NHL-stjärnor

avMats Wennerholm

Publicerad:
Foto: Bildbyrån

KÖPENHAMN. NHL-stjärnorna har invaderat Tre Kronor inför VM.

Ändå är allt ljus på en 19-årig SHL-spelare inför VM-premiären mot Vitryssland.

Kan Elias Pettersson ta ännu ett kliv i en saga som aldrig vill ta slut?

– Jag lär väl bli lite nervös, men är mest förväntansfull att allt ska dra igång, säger VM-debutanten.

Han har vandrat på moln hela den här säsongen och gått från ena succén till den andra.

Det är bara en och en halv vecka sedan han blev guldmålad efter den fjärde SM-finalen mot Skellefteå.

– Dagarna sedan SM-guldet har varit de roligaste dagarna i mitt liv. Att sedan få chansen i Sweden Hockey Games och få spela VM - det har bara gjort det ännu bättre, säger han efter Tre Kronors sista träning inför VM-premiären mot Vitryssland.

Tar plats i toppkedjan

Rikard Grönborg har redan visat att han tror på Elias.

Han kommer att få spela i en toppkedja med Detroits Gustaf Nyquist och Calgarys Mikael Backlund, som bildar en av två svenska power play-uppställningar med backarna Erik Gustafsson och Hampus Lindholm.

– Det är klart det är roligt att få chansen i pp. Det är bara upp till mig att visa att jag ska ha den.

Power play var en framgångsaga för Elias hela vintern i SHL.

Alla som följde Växjö vet vad han ställde till med varje gång de var en spelare mer på banan.

NHL-stjärnorna har koll på han

Det undgick inte ens hans nya kedjekompisar på andra sidan Atlanten.

– Nej, det är bara att ge pucken till Elias så kommer det att hända saker, säger Gustav Nyquist, som bara hade sett highlights med Elias på datorn innan de tränade tillsammans för första gången på onsdagen.

– Han gjorde väl mål i varenda match i slutspelet kändes det som. En smart spelare. Det ska bli kul att spela med honom.

Förbundskapten Rikard Grönborg var lite osäker på var han skulle placera supertalangen inför Sweden Hockey Games. Men när han väl bestämde sig har han inte vikt från sin linje.

– Jag har aldrig tvivlat på hans fantastiska talang och nu har vi hittat en plats där han ska spela. Framförallt i offensiva situationer och i power play. Jag gillade det jag såg i Sweden Hockey Games, och framförallt sätta han spelade på över hela banan.

Får spela med nya lagkamraten

Elias Pettersson har också en blivande lagkompis i VM-laget.

Målvakten Anders Nilsson som har ett år kvar på kontraktet med Vancouver i NHL och som räknar med att Elias finns i truppen nästa säsong.

– Ja, det hoppas jag. Det har varit en väldig hausse kring honom borta i Vancouver, speciellt på sociala medier. Det är stora förhoppningar på honom. Han är en fantastiskt duktig hockeyspelare, men man kanske ska skruva ner förväntningarna lite första året. Det är ett stort steg att ta. Flytta till andra sidan jordklotet, spela på liten rink och i en annan kultur. Man får nog ge det lite tid. Men otroligt duktig och kul att se honom på träningarna. Han har ett bra skott och bra teknik.,

Men du tror att han spelar i Vancouver nästa säsong?

– Ja, det passar nog ganska bra att växa in i det nu, speciellt då Sedinarna slutat. Det är en generationsväxling på gång. Men måste kännas rätt för honom också

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM