Publiken lyfte SSK till seger

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-21

Björn Bjurling stoppar ett Färjestad-försök.

SSK besegrade Färjestad med 2–0 inför fullsatta läktare, 6 140 personer, i Södertälje. Publikrekord för hemmalaget som med publiken i ryggen tog viktiga poäng i bottenstriden.

– Det är inte bara tomt prat, de var vår sjätte spelare i dag, sade Topi Jaakola.

Södertälje har de två senaste säsongerna haft elitseriens sämsta publiksiffror. Den här säsongen är det ännu värre, 3 449 personer i snitt. Nu försöker man väcka hockeyintresset i staden och till hemmamatchen mot Färjestad var det gratis inträde, något som bekostades av sponsorer och supportrar. 6 140 kom till arenan, nytt publikrekord sedan ombyggnaden, och en rejäl kick för hemmalaget.

– Det måste komma många nästa match också, uppåt 5 000 hoppas jag, publiken betyder jättemycket för oss, sade SSK-backen Topi Jaakola.

Monsterräddningar

Södertälje skapade de absolut vassaste chanserna i första perioden – även för bortalaget. Robert Carlsson stötte pucken i egen burgavel. Spelet vände och en annan Karlsson, nämligen Henrik, kom in i strålkastarljuset. Jonas Almtorp hade helt öppet mål men Henrik Karlsson i FBK-målet hann dit med plockhandsken.

– Synd att det bara var jag i mitt lag som tändes av inramningen, de andra var inte med från början, sade Karlsson.

Innan perioden var slut skulle han göra ytterligare en monsterräddning. Däremellan spräckte dock hemmalaget nollan. Fredric Andersson kunde fristående sätta pucken nättaket tolv minuter in i matchen.

Mittperioden blev tätare och betydligt jämnare. Färjestad började ta i ordentligt. Målen uteblev dock. Den här gången var det SSK:s Björn Bjurlings tur att visa prov på snabba reflexer.

– Friläget som jag tar där i andra perioden är jag riktigt nöjd med. Mitt spel har också känts bättre nu efter jul, sade Bjurling.

”Jättebra insats”

Den tidigare lagkamraten Henrik Karlsson imponerades av Bjurling.

– Han gör en jättebra insats, precis som hela SSK. Vi förlorade mot ett bättre lag.

I tredje akten bjöd publiken på vågen, Björn Bjurling på flera vassa räddningar och FBK på utvisningar. Efter fyra minuters numerärt underläge kunde bortalaget inte stå emot längre. Robert Carlsson blev fri vid bortre stolpen. Linus Videll serverade och 2–0 var ett faktum.

– Publiken var fantastisk, deras insats är precis som vinsten viktig för vårt självförtroende, sade Bjurling.