Räddades av power play igen

Publicerad 2017-10-03

Brynäs på väg mot gruppseger i CHL efter ny PP-succé

Vägen mot gruppseger ligger öppen för Brynäs efter seger i CHL-mötet med München.

Och på nytt var det spel i numerärt överläge som räddade Gävlelaget.

– En arbetsseger, inget skönspel, men vi vann i alla fall, säger tränaren Roger Melin.

Även Malmö säkrade en plats i CHL-slutspelet.

Brynäs har haft en tuff start av SHL. Man inledde med fyra raka förluster.

Det som framför allt inte har fungerat är målskyttet i spel fem mot fem.

På fem matcher har det bara blivit fyra mål framåt med lika många spelare på isen. I power play har Brynäs däremot lyckas göra fem mål.

En trend som höll i sig även i Champions Hockey League.

I toppmötet borta mot EHC München kom två av Brynäs tre mål i just power play.

Kevin Clark tryckte in det första målet och Juuso Ikonen pricksköt sedan in 2–0.

Lagkaptenen avgjorde tidigt

Tyskarna både reducerade och kvitterade innan Brynäs äntligen fick utdelning i spel fem mot fem.

I slutet av andra perioden hittade lagkaptenen Jacob Blomqvist målet efter fem mållösa matcher i SHL – och det blev också det matchavgörande målet.

Den tredje perioden slutade nämligen mållös, även om tyskarna tryckte på en del mot slutet.

Roger Melin var bådde nöjd och lite missnöjd:

– Nöjd med jobbet vi gjorde, det var en arbetsseger. Inget skönspel, men vi vann i alla fall. Vi gjorde målen som krävdes.

Segern i München betyder att Brynäs har skaffat sig ett drömläge för gruppseger.

Det räcker med en poäng i returmötet mot München i Gavlerinken om en vecka för att Brynäs ska vinna gruppen.

Malmö är också vidare till slutspelet

Malmö säkrade också en plats i åttondelsfinalen med en poäng borta mot Brno Kometa efter en målexplosion i början av tredje perioden.

Men det såg länge mörkt ut för Malmö i Tjeckien.

I derbyt mot Rögle i lördags släppte Malmö in två mål när bara 3.41 var spelat.

Mot Kometa var det snudd på lika illa. Efter 4.45 har tjeckerna gjort både 1–0 och 2–0.

Max Görtz reducerade i power play när halva matchen var spelad. När Malmö lite senare fick en ny chans i numerärt överläge trodde många på en kvittering.

I stället slarvade Nils Andersson och förre NHL-stjärnan Martin Erat kunde enkelt trycka in 3–1 till Brno. För övrigt andra målet i matchen som Malmö släppte in i power play

Bara 52 sekunder in i den tredje perioden gjorde Tomas Svoboda 4–1 för hemmalaget.

Då exploderade Malmö. På 2.40 gjorde skåningarna tre raka mål och gick upp till 4–4.

Det räckte till en poäng sedan Brno tagit bonuspoängen i förlängningen. Nu krävs det seger från Malmö i returmötet om en vecka för att säkra gruppsegern.