Omdiskuterad tackling i fokus när AIK vände 0–2 till 4–2 borta mot Leksand

Publicerad 2019-02-27

Daniel Muzito-Bagenda tacklade Leksands Calle Själin, som blev liggandes.

Mike Helber, expert i C More, tyckte att tacklingen tog i ryggen – det tyckte inte Roger Melin.

– Har du inga ögon att se med, Mike? frågade Melin.

I mitten av den tredje perioden mellan Leksand och AIK tacklades Calle Själin av bortalagets Daniel Muzito-Bagenda. Hemmapubliken, möjligen med bakgrund av Tobias Forsbergs otäcka skada i Tegera Arena mot Almtuna, blev knäpptysta.

19-åringe Själin blev liggande, och var till synes helt borta ut när han fick hjälp av isen. Muzito-Bagenda fick 2+10 minuter för förseelsen.

– En solklar femma för mig. Det är oförsvarbart. Armbågen rakt i bakhuvudet, säger Harald Lückner i C More.

Själin blir hjälpt av isen under matchen mellan Leksand och AIK

Stark vändning av AIK

Matchen då?

Johan Porsberger såg till att hemmafansen fick jubla två gånger innan den första perioden var över. Linus Persson assisterade till båda målen.

I den andra perioden var hemmalaget nära att utöka ledningen fler gånger innan Jesper Frödén såg till att skapa nerv i matchen.

Från slottet satte han reduceringen, ett resultat som stod sig perioden ut.

– Vi sa att kan vi vinna den andra perioden så ser det bra ut inför den tredje. Men vi får inte trycket vi vill ha på dem, så det måste upp i den tredje, sa Frödén i pausen.

Castonguay stor matchjälte

AIK fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge och det såg Eric Castonguay till att utnyttja på bästa sätt. 31-åringen fick pucken strax ovanför den vänstra tekningscirkeln, tog några skär fram, och skickade i väg ett slagskott rakt upp Jonas Arntzens högra kryss.

Efter att AIK klarat av det numerära underläge som Muzito-Bagendas tackling medförde, lyckades Castonguay nästintill upprepa sin prestation. Från samma position sköt han att nytt slagskott, som den här gången smet in till vänster om Jonas Arntzen.

Därefter lyckades Leksand aldrig repa mod – bortalaget kunde, framför ögonen på Börje Salming, vinna med 4–2 efter mål i tom kasse av Alexander Deilert.

”Kanske är fel på mina ögon”

Efter matchen var Leksands tränare, Roger Melin tydlig med vad han tyckte om tacklingen.

– Alltså, jag kan till och med efter när jag det på jumbtronen tycka att det är en avstängning. Det är en solklar tackling mot huvudet, och Själin lär bli borta ett bra tag.

När Melin ifrågasattes av experten Mike Helber i studion blev förvåningen stor. Helber menade att tacklingen tog i ryggen, inte i huvudet.

– Men.. har du inga ögon att se med, Mike? Jag tycker den är solklar i huvudet. Jag tycker det, men jag kanske har fel på ögonen, svarade Melin.

Själin förd till sjukhus

Senare bekräftade Leksands lagledare, Christer Siik, för Sportbladet att Calle Själin förts med ambulans till Mora Lasarett.

– Han mår okej efter omständigheterna, men läkarna ville vara på den säkra sidan så de skickade honom till Mora, säger Siik.

Efter matchen tittade domarna tillsammans med domarchefen på tacklingen. Enligt Sportbladets uppgifter kommer tacklingen inte att anmälas till disciplinnämnden.