Luleå nära att åka ur CHL efter ny förlust

Luleå tappade 2-0-ledning till strafförlust mot Saipa.

Och nu måste man ha hjälp för att kunna gå vidare i CHL – av just Saipa.

– Det är ett svårt läge, säger Eurosports expert Daniel Rudslätt.

Karl Fabricius öppnade målskyttet.

Luleå vann den första upplagan av Champions Hockey League 2015 och i fjol åkte de ut i kvarten mot fjolårsmästarna Frölunda. Men i år har CHL-säsongen börjat betydligt sämre.

Efter förlust mot Eisbären Berlin, 1-2, och Saipa, 2-4, var man pressade att vinna bortareturen mot det finska laget för att han en ordentlig chans att avancera till slutspel.

Och länge såg det ut som tre säkra Luleåpoäng, Karl Fabricius öppnade målskyttet med 1-0 efter elva minuter av den första perioden och sedan satte nyförvärvet Jonas Junttila 2-0 fjorton minuter in i andra akten.

Fick be om ursäkt

– Skönt för Junttila att göra ett första tävlingsmål, han vill vara med och producera, säger Eurosports expert Daniel Rudslätt.

Men Saipa kom tillbaka, 2-1-målet gjorde Curtis Hamilton och när Ilari Melart tog en utvisning och Eetu Koski kunde göra 2-2. Matchen gick till straffar där Matti Järvinen enda målskytt och gav Saipa bonuspoängen.

Efter matchen var tränaren Stefan "Skuggan" Nilsson kritisk till Ilari Melarts sena utvisning.

– Det är alldeles för orutinerat av Ilari att gå in och dra på en höger i den situationen. Han har bett om ursäkt till laget och han förstår att det inte var bra av honom, säger han till NSD.

Svår väg till slutspel

Därmed ser vägen till slutspel mycket svår ut för Luleå. Förutom att man måste slå Eisbären Berlin, som nu står på tre poäng, för att ha en chans måste man dessutom ha hjälp av Saipa när de ställs mot Berlin i sista omgången.

Färjestad förlorade även dem i sin tredje CHL-match för säsongen. Sparta Prag tog en förlängningsseger, 3-2, i Karlstad och toppar nu gruppen före just FBK. Båda lagen är redan klara för slutspel.

Utanför CHL möttes rivalerna HV71 och Frölunda i en jämn träningsmatch. HV71 hade ledningen med både 2-0 och 3-2 men Joel Lundqvist sena kvittering tog matchen till förlängning och sedemera straffar. Där avgjorde HV71 till slut genom backen Niklas Hansson.