Förlust mot Kanada för småkronorna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-22

Det var småkronornas första test inför junior-VM.

Och den slutade med en väntad förlust – 4–1 (1–0, 1–0, 2–1) mot favoriten Kanada.

Men betyget blir ändå godkänt.

– Sverige spelade med en bra energi, säger SVT:s expert Niklas Wikegård.

Siffrorna speglar inte matchbilden.

Framför allt inte för de första 40 minuterna då Sverige spelade fränt, fartfullt och faktiskt borde haft ledningen med ett par mål.

Småkronorna var klart bättre i den första perioden, vann skotten med 15–5, men tama avslut och storspel från den kanadensiske målvakten Olivier Roy gjorde att de blågula inte lyckades få in pucken.

I stället tog gjorde Kanada periodens enda mål efter 7.32. Brayden Schenn, som tillhör Los Angeles King, fick tag på pucken i egen zon och avancerade förbi en forecheckande Tim Erixon. Sedan åkte Schenn över hela rinken, fintade ned backen Patrik Nemeth och satte pucken bakom den svenske målvakten Robin Lehner.

Snyggt och effektivt – men som sagt inte rättvist.

2–0 i fem mot tre

I den andra perioden fortsatte Sveriges optimistiska spel, men massor av utvisningar förstörde rytmen.

Och efter 6.43 – i spel fem mot tre – satte Kanada 2–0. Sist på pucken var Zack Kassian efter att Lehner först räddat flera skott från hemmalaget.

Skotten i den andra perioden 10–9 till Kanada, men det var de många utvisningarna som bidrog till den statistiken. Småkronorna drabbades av fem tvåminutare plus att Johan Larsson fick extra tio minuter för en huvudtackling – en utvisning som var feldömd. Larssons tackling var korrekt och borde inte ens ha renderat i två minuter.

– Domarna var dåliga. Tre, fyra av utvisningarna av Sveriges utvisningar var horribla. Samtidigt släppte domarna likadana lägen för Kanada, sa Niklas Wikegård som var expertkommentator på SVT:s nätsändning från matchen.

Utvisningarna fortsatte i den tredje perioden. Sverige fick fyra tvåminutare mot Kanadas – noll.

Friberg nätade

Småkronorna reducerade ändå till 1–2 genom Max Friberg som till vardags spelar i division 1-laget Skövde. Friberg sköt ett skott som äntligen överlistade Olivier Roy i kassen.

Men det visade sig också bli Sveriges enda skott på mål i den tredje perioden.

– Sverige spelade med en bra energi. Men avslutade måste bli bättre, skotten hårdare. Och spelet i egen zon måste bli enklare, analyserade Niklas Wikegård.

Ryan Johansen satte 3–1 med knappt fem minuter kvar bakom målvakten Fredrik Pettersson Wentzel som fick hoppa in i den tredje perioden. Coady Eakin satte till slut 4–1 i tom kasse.

Närmast väntar ännu en träningsmatch för småkronorna (mot Schweiz) innan det är dags för junior-VM-premiären på annandagen då Norge står för motståndet.