Tampas superform fortsätter – jagar NHL-rekord

Publicerad 2019-01-13

Tampa Bay Lightning kan vara på väg mot alla tiders NHL-rekord i antal poäng.

Nattens 5–3 borta mot Buffalo var lagets 35:e seger på 45 matcher. Snittet nu skulle ge 131 poäng när grundserien är färdigspelad – rekordet (132) har Montreal Canadiens från 1976/77.

– Den här gruppen, det här året. Det känns bara annorlunda, säger lagkaptenen Steven Stamkos.

Samtidigt ryckte Nikita Kucherov – med ett mål och två assist – ordentligt i poängligan.

Japp, det är lättare att nå högre poängnivåer i NHL numera.

Dels har NHL 82 matcher jämfört med 80 matcher när Montreal slog rekord och till skillnad från 1976/77 kan lagen – via förlängning eller straffar – ta en bonuspoäng även om matchen slutar oavgjort efter 60 minuter.

Dock.

Det Tampa Bay håller på med för tillfället är hiskeligt.

På 45 matcher har det blivit 35 segrar. Och två av de tio förlusterna har kommit efter förlängning. Målskillnaden är plus 60 – 188 gjorda, 128 insläppta.

13 poäng före mästaren

Lightning leder hela NHL-tabellen på 72 poäng, 10 före närmaste lag (Calgary). Den östra konferensen leder man med 13 poäng före fjolårets mästare Washington Capitals.

I natt låg laget under med 2–3 en bit in i den tredje perioden. Då kvitterade Nikita Kucherov och med drygt fem minuter kvar passade ryssen, och Victor Hedman, fram till lagkaptenen Steven Stamkos som smällde in 4–3.

Till slut blev det 5–3 och ännu en seger denna fantastiska säsong. Hedman fick med sig totalt två passningspoäng.

– Den här gruppen, det här året. Det känns bara annorlunda. Vi hittar vägar och vi är säkra på att vinna, säger Steven Stamkos om ännu en vändning.

”Kuch” rycker i poängligan

Samtidigt noterades Kucherov för totalt tre poäng, målet och två assist, och rycker i toppen av poängligan.

”Kuch” har 75 poäng (22 mål, 53 assist) och leder med 7 poäng före Colorados Mikko Rantanen som haft ledningen under större delen av hösten och vintern.

– Han kan göra magiska saker, den grabben, säger Tampas coach Jon Cooper.

För Buffalo går det tyngre. Efter den fantastiska starten i höstas, som bland annat innehöll tio raka segrar, har Sabres nu trillat under slutspelsstrecket.

– Klart det är frustrerande. Men vi är med i jakten, det var där vi ville vara innan säsongen startade, säger forwarden Sam Reinhart.

Rasmus Dahlin assisterade till Buffalos första mål i matchen och Linus Ullmark i målet hade en räddningsprocent på 83,3.

Toronto låg tvåa i öst inför nattens omgång. Men det blev förlust hemma i tungviktsmötet med Boston med 2–3.

Andreas Johnsson gjorde ett av lönnlövens mål – hans tionde för säsongen.

Colorado föll igen, 0–3 borta mot Montreal. Det var lagets nionde förlust på de tio senaste matcherna. 18-årige Jesper Kotkaniemi gjorde ett av Montreals mål och Carey Price höll säsongens tredje nolla efter 28 räddningar.

Detroit vände 1–2 till seger med 5–2 borta mot Minnesota. Tyler Bertuzzi, 23, stod för karriärens första NHL-hattrick.

Jonathan Ericsson och Gustav Nyquist hade två assist vardera.

Även Vegas vände på bortais. Laget låg under med både 0–2 och 1–3 mot Chicago, men vann till slut med 4–3 efter förlängning.

Oscar Lindberg noterades för en assist för Vegas, Erik Gustafsson för två i Chicago.

En annan Oskar – Sundqvist i St Louis – spelade fram till två av lagets mål i 3–1-segern borta mot Dallas.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se