Publicerad 2013-03-07

Blackhawks tog 21:a segern

NEW YORK. Chicago Blackhawks har nu spelat hälften av matchernas i årets serie – och fortfarande inte förlorat under ordinarie matchtid.

Det blev vinst även hemma mot Colorado i natt – efter segermål i sista minuten.

– Vi ger aldrig upp. Det är den stora hemligheten, säger lagkaptenen Jonathan Toews efter 3-2-segern.

Serieledarna från Illinois spelade i natt säsongens 24:e match och har därmed alltså klarat av hälften av de 48 grundserieomgångarna.

Och fortfarande lyser en saftig nolla i protokollet: Den som anger regelrätta förluster.

Segern i natt var alltså den 21:a – och även i övriga tre matcher har laget tagit poäng.

Det är närmast besinningslös statistik.

– Ja, normalt är det i alla fall inte, det är då ett som är säkert, säger nattens segerskytt Daniel Carcillo till klubbens hemsida.

I natt, mot Colorado, såg det länge tungt ut. Till att börja med fick de starta utan stjärnan Marian Hossa, borta med vad som beskrivs som en inte alltför allvarliga skada – och under matchen tvingades Patrick Sharp utgå. Dessutom såg Avalanche länge piggare ut och hade inför tredje perioden ledningen med 2-1. Men lagkaptenen Jonathan Toews kvitterade på passning från Johnny Oduya i början av tredje och när mindre än en minut återstod krigade nämnde Daniel Carcillo, efter förarbete av Viktor Stålberg och Marcus Krüger in avgörande 3-2.

– Riktigt skönt att få utdelning. Det har varit en lång och svår resa för min del, säger hjälten.

Det är inte första gången suveräna Hawks vänder en match i slutet – eller lyckas vinna fast de inte spelar på topp. Och det är ingen tillfällighet, enligt lagkaptenen Toews.

– Många tror kanske att vi bara snyter ur oss en sån här seger men det handlar om hårt jobb, säger han.

– Vi ger aldrig upp, det är den stora hemligheten.

Daniel Alfredsson och Mika Zibanejad gjorde bägge sina femte mål för säsongen när Ottawa i natt besökte Toronto,

Förgäves,  dock.

Senators var på väg att jaga ikapp ett 5-2-underläge i tredje perioden, men kom inte närmare än till 4-5.

Segern var Maples Leafs tredje raka och för första gången på många år befinner sig laget på hyggligt säker slutspelsmark efter halva säsongen.

NATTENS NHL

Anaheim–Phoenix 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)

Anaheim: Corey Perry, Ryan Getzlaf. Målvakt: Jonas Hiller 100 procent. Phoenix: Målvakt: Jason LaBarbera 95,7 procent. Publik: 13  456.

Calgary–San Jose 4–1 (1–0, 0–1, 3–0)

Calgary: Roman Cervenka, Blake Comeau, Jarome Iginla, Curtis Glencross. Målvakt: Miikka Kiprusoff 97 procent. San Jose: Joe Thornton. Målvakt: Thomas Greiss 88 procent. Publik: 19 289.

Chicago–Colorado 3–2 (1–1, 0–1, 2–0)

Chicago: Andrew Shaw, Jonathan Toews (Johnny Oduya), Daniel Carcillo (Viktor Stålberg, Marcus Krüger). Målvakt: Ray Emery 90,9 procent. Colorado: John Mitchell, Matt Duchene. Målvakt: Semjon Varlamov 90,6 procent.

Publik: 21 531.

Toronto–Ottawa 5–4 (2–0, 1–1, 2–3)

Toronto: Tyler Bozak, Jay McClement, James van Riemsdyk, Phil Kessel, Nazem Kadri. Målvakt: James Reimer 90,7 procent. Ottawa; Mika Zibanejad (5), Zack Smith, Daniel Alfredsson (5), Colin Greening. Målvakt: Ben Bishop 82,1 procent.

Publik: 19 412.