Rempe visade vägen: ”Var lite chockerande”

New York Rangers besegrade Washington Capitals i Stanley Cup

Publicerad 2024-04-22

NEW YORK. Kontroversielle rookie-bjässen Matt Rempe var älskad av New York Rangers-fansen redan innan kvällens slutspelspremiär mot Washington.

Men nu är han snarare dyrkad.

För den 21-årige kanadensaren gjorde målet som fick fördämningarna på Garden att brista och krattade vägen till 4–1-seger.

– Det var lite chockerande, men jag tror jag är gjord för playoff-hockey, säger han med ett brett flin.

Det är för sin storlek, sina slagsmål och sina ofta vårdslösa tacklingar Matt Rempe gjort sig känd under sin blott två månader långa karriär med New York Rangers.

Därför var det ingen som trodde att han skulle finnas på isen när seriesegrarna under söndagen inledde sin Stanley Cup-serie mot Washington Capitals, för i sådana matcher går det inte att ta onödiga risker.

Men jo, coachen Peter Laviolette valde faktiskt att aktivera sin jätte – och det visade sig vara ett synnerligen lyckat drag.

För efter en mållös första period var det just ”Rempire State Building” som spräckte den omsusade Charlie Lindgrens nolla.

Drygt fyra minuter in i mittakten höll han sig framme vid kassen, fick en kvick passning av Jimmy Vesey och prickade utan pardon in 1-0.

Matt Rempe.

– Det kändes lite overkligt när jag insåg att jag gjort mål, säger han med ett mycket lyckligt leende när han efteråt tornar över ett jättelikt pressuppbåd vid sitt bås i omklädningsrummet.

– Men jag tycker överhuvudtaget det kändes bra. Jag är gjord för slutspelshockey, tror jag.

Zibanejad förtjust: Imponerande

Det tror Rangers-fansen också. De älskade sin unge buse redan innan slutspelsdebuten – och att döma av ljudstyrkan i ”REM-PE”-ramsorna efter det där målet har kärleken nu övergått i dyrkan.

– Det är fantastiskt att höra förstås. Så coolt. Särskilt som mamma satt på läktaren. Hon har aldrig varit i New York tidigare och fick uppleva detta. Jag kan inte nog tacka fansen, fortsätter han.

Lagkamraterna är förtjusta de med.

– Det är imponerande att han står för en sådan insats i sin allra första slutspelsmatch, säger nyblivne 31-åringen Mika Zibanejad

– Det blir mycket prat om hans fysiska förmåga, men han är bra med pucken och går emot kassen och skapar en hel del kaos. Det behöver inte bli mål varje gång men är nyttigt ändå och nu fick han dit den. Det startade vår sekvens med alla målen.

”Förväntar mig tuffa matcher”

Just så. Inom loppet av två minuter vispade hemmalaget in ytterligare två puckar och därmed var matchen i princip avgjord. Ett lätt chockat Washington lyckades visserligen reducera i slutet av samma period, men i tredje stängde Rangers effektivt ner tillställningen – och så kunde Chris Kreider kontra in 4-1, efter fin macka serverad av just Mika.

– Det är tajt där ute, men jag tycker vi gör en bra match, allihop, och det känns alltid skönt att vinna första matchen, säger stockholmaren.

– Jag förväntar mig dock många tuffa matcher mot Washington.

Nästa avgörs natten till onsdag – i New York igen.

I södra Florida är förhoppningen att Panthers tidigare under söndagen inledde en playoff-resa lika gloriös som den de chockade NHL med för ett år sedan.

De vann första, sedvanligt furiösa ronden derbyt mot Tampa med 3-2 – efter avgörande mål av Carter Verhaeghe och särskilde slutspelsartisten Matthew Tkachuk i tredje perioden.

– Men det var framförallt målvakterna som blev utmanade i den här matchen. Under långa sekvenser hade oerhört farliga målskyttar skottlägen hela tiden, säger Panthers-coachen Paul Maurice.

Jo, både Sergej Bobrovsky i hemmakassen och Tampas gamle hjälte Andrei Vasilevskij fick göra rätt för lönen – och till slut var det den förstnämnde som fick jubla.

– Cred till Florida. De höll sig till sin gameplan medan vi övergav vår redan innan matchen hade börjat, kommenterar Bolts-coachen Jon Cooper lätt syrligt.

Gustav Forsling assisterade till Sam Reinharts inledande mål i första perioden.