Moras tunga försäsong – sämst av alla SHL-lag

Uppdaterad 2019-08-16 | Publicerad 2018-09-06

Mats Lusth har haft det tungt i Mora-båset under försäsongen.

Bottentippat av de flesta – helt befogat?

I kväll krossades Mora med 1–5 mot Brynäs och är fortfarande utan seger under ordinarie matchtid på försäsongen.

– Vi har varit svajiga, säger tränaren Daniel Hermansson till Hockeypuls.

Brynäs IF

Mora klarade nytt SHL-kontrakt via kval mot ärkerivalen Leksand.

Men även den här säsongen är klubben bottentippat av de flesta.

Till synes befogat.

Mora har radat upp förluster på försäsongen och i kväll, i Borläge, ställdes laget mot Brynäs, som de redan hade besegrats av med 1–3 under försäsongen.

Då var det dags igen.

Brynäskaptenen Jacob Blomqvist öppnade målskyttet 14.19 in i matchen när han, direkt från avbytarbåset, skrinnade in på isen och dundrade in ett slagskott.

Sämst av alla SHL-lag

I mellanperioden utökade Johan Alcén för Gävlelaget innan Blomqvist blev tvåmålsskytt med att styra in Eric Norins skott fram till 3–0 drygt halvvägs in i matchen.

Innan paussignalen hann 19-årige Anton Schagerberg reducera för Mora, men i den tredje perioden blev även Alcén tvåmålsskytt när han sköt 4–1 innan nyförvärvet Danny Kristo fastställde slutresultatet 5–1.

Det innebär att Mora fortfarande inte vunnit under ordinarie tid på försäsongen.
Dessutom har de släppt in 23 mål på sex matcher – flest av samtliga SHL-lag.

Mora har en sista chans att ta tre poäng under försäsongen när laget ställs mot Färjestad i SHL-genrepet på tisdag.

– Vi har varit svajiga, sett över hela försäsongen och bjudit på lite för mycket om man ser rakt av. Ska vi bli vinstrika och vinna matcher i rad och vara starka över tid så måste vi bli mer noggranna i allt vi gör, säger Moras assisterande tränare, Daniel Hermansson, till Hockeypuls.

Apropå förhandsspekulationer inför SHL-starten. Många höjer ett varningens finger för Rögle.

Och i kvällens träningsmatch mot hockeyallsvenska Tingsryd övertygade Ängelholms-laget.

Efter mål av Nils Höglander, Craig Schira, Taylor Matson och Olle Liss hade Rögle en 4–2-ledning efter två spelade perioder.

Men i tredje perioden kom en rejäl urladdning.

Åtta minuter in i densamma gjorde Jesper Williamsson 5–2 och sedan rullade det bara på.

Christoffer Bengtsson gjorde både 6–2 och 7–2 innan Daniel Bertov, backvärvning från Leksand, kunde fastställa förnedringssiffrorna 8–2.

Släkten var värst i Arboga i kväll.

Joakim Andersson har bytt Örebro mot HV 71 till den här säsongen och det var just han som avgjorde kvällens möte mot sina gamla lagkompisar.

Andersson gjorde 3–1-målet i öppen kasse med drygt en minut kvar att spela.

I övrigt blev Mikko Lehtonen, guldhjälten från 2017 som nu är tillbaka i Jönköping, tvåmålsskytt när han både gjorde 1–0 och 2–1 för HV.

Örebros mål gjordes av Kalle Olsson.

Matchen mellan Luleå–Timrå blev en målsnål historia.

Pontus Själlin gav hemmalaget ledningen redan två minuter in i mötet, men sedan var det målvakternas match.

Både Niklas Rubin i Luleåkassen och Niklas Svedberg i Timrås dito spikade igen och nästa mål skulle komma först i matchens slutskede.

Med 1.15 kvar att spela avgjorde Luleås Niklas Olausson matchen med sitt 2–0-mål.

Förlusten var Timrås första under ordinarie matchtid på hela försäsongen.

Inför 908 åskådare i Mjölby fick också Linköping vinna i kväll.

Östgötarna tog emot Färjestad och två nyförvärv, James Wright och Lukas Bengtsson, såg till att Linköping gick upp i en 2–0-ledning.

Alexander Johansson reducerade för Färjestad, men närmare än så kom inte värmlänningarna.

Matchen slutade 2–1 och på slutsignalen tände det till när lagen rök ihop med varandra, ett slagsmål som dock relativt snabbt kunde avstyras.

AIK hade inte släppt in ett enda mål på försäsongen.

Men efter tre raka nollor spräcktes den sviten i kväll, i Skoda Trophy, mot Södertälje inför 2 057 åskådare i Scaniarinken.

AIK tog ledningen genom Fredric Weigel – förra säsongen poängkung i just Södertälje – men turneringens värdlag kvitterade i mellanperioden genom Nicklas Grossmann.

Max Lindholm gav AIK åter ledningen, men Södertälje kvitterade ännu en gång.
Mikael Ahlén, förre Djurgårdsikonen, sköt 2–2 med drygt tre minuter kvar av matchen.

Förlängning fick skilja lagen åt och 59 sekunder in i densamma avgjorde Lucas Carlsson för Södertälje.