Jättesuccé för svenskarna i Buffalo: ”Vår bästa match”

Linus Ullmarks spikade igen – Dahlin hyllad målskytt

Publicerad 2018-12-23

NEW YORK. Tomten kom tidigt till Buffalo i natt – i form av tre unga svenskar.

Rasmus Dahlin gjorde rookie-säsongens fjärde mål och blev fjärde snabbaste 18-årige backen i NHL-historien att nå 20 poäng, Linus Ullmark stoppade 40 skott och höll nollan – och Lawrence Pilut assisterade till Jeff Skinners matchavgörande strut.

– Vi gjorde en av våra bästa matcher på hela säsongen, säger Ullmark till Sportbladet efter 3-0-segern mot Anaheim.

Ja, julfriden har sänkt sig över västra New York – och det beror på i hög grad på svenskarna i det lokala NHL-laget.

Linus Ullmark, Rasmus Dahlin och Lawrence Pilut hade alla stor del i att Sabres vann den sista matchen innan juluppehållet, mot Anaheim hemma i Keybank Center, med 3-0.

”Roligt att gå in i julen på det sättet”

Framförallt var Ullmark en gigant i kassen, stoppade 40 skott och höll säsongens andra nolla.

– Det är såklart roligt att få gå in i julen på det sättet, men det var faktiskt inte så svettigt som siffrorna antyder, säger den 25-årige ångermanlänningen när vi talar med honom efteråt.

– Defensivt gjorde vi en av våra bästa matcher på hela säsongen. Nästan alla skott de avlossade kom utifrån, de fick inga onödiga frilägen eller två-mot-en-situationer alls. Det var i första hand därför vi vann den här matchen.

Ett annat skäl var att utespelarna gjorde lägliga mål. Svenske draftettan Rasmus Dahlin passade till exempel på att stänka in sitt fjärde mål för säsongen i exakt rätt läge i ett powerplay i slutet av första perioden.

”Vad sjuk han är”

Därmed nådde han milstolpen 20 poäng också. I 37:e matchen. Bara tre 18-åriga backar i NHL-historien har kommit dit snabbare: Aaron Ekblad (34), Ray Bourque (30) och Rasmus nuvarande coach Phil Housley (28).

– Ja, vad sjuk han är, skrockar Linus Ullmark.

– Nä, vad ska man säga, han har ju vuxit in i det här snabbt och är fantastiskt bra. Visst, vissa kvällar går det tyngre också, men det ingår ju bara helt naturligt i den här processen.

Även lagets andre svenske back-rookie, Lawrence Pilut, bidrog till julfesten mot Anaheim. Han var inblandad i förarbetet till det Jeff Skinner-signerade 2-0-mål som räknades som matchavgörande.

Colorado sov sig genom ett par perioder mot Arizona i natt och hamnade i välförtjänt 1-4-underläge.

”Stolt över grabbarna”

Sedan iscensatte de en sedvanlig återhämtning i tredje perioden, under vilken svenske målkungen Gabriel Landeskog gjorde sitt 24:e mål för säsongen, och kom ikapp. Den här gången dock bara för att få se Arizonas Brad Richardson svara med två mål i slutet – det ena på assist från Oliver Ekman-Larsson och det andra från Niklas Hjalmarsson.

– Jag är stolt över grabbarna, de bara fortsatte trots det som hände i tredje, säger Coyotes-coachen Rick Tocchet.

John Klingberg är tillbaka – nu även i protokollet. Han assisterade, tillsammans med landsmannen Mattias Janmark, till det 2-1-mål Alexander Radulov i natt satte på Minnesota när bara tio sekunder återstod av övertidsperioden i Xcel Energy Center.

Mitch Marner var – ännu en gång – nattens man i Toronto.

Han fullbordade ett hattrick när han satte 5-3 i tom kasse mot New York Rangers.

– Intre mycket att snacka om, jag är ledsen att folk kastar bort sina kepsar i onödan, säger han.

Även Andreas Johnsson hade en fin kväll med ett mål och två assist.

Washington gick in i jullovet med en 4-0-knock borta mot Ottawa.

Nicklas Bäckström noterades för en assist.

Även Pittsburgh nollade sin motståndare, Carolina. 3-0 skrevs siffrorna till.

Jacob Markström och de andra i Vancouver Canucks blev tidigt i morse, svensk tid, påminda om hur grymt hockey kan vara.

De hade 0-0 mot Winnipeg – bästa lag i västra konferensen – och åtminstone en poäng mer eller mindre säkrad när en och en halv minut återstod i Rogers Arena.

Då smaskade Mark Scheifele in ett rykande direktskott – och förstörde kvällen för hela Vancouver.

Tampa Bay avslutade sin bortaresa i väst – samt sin höstsäsong – med en 6-3-seger borta mot Edmonton.

Steven Stamkos och Tyler Johnsson gjorde två mål vardera, medan Nikita Kucherov svarade för ett mål och fyra assist. Även blågula duon Victor Hedman och Anton Strålman hade varsin assist.