Succé för Lehner i återkomsten – toppar NHL-listorna

avJarkko Päiväniemi

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter den tuffa tiden i klubben, med drogmissbruk och depression, var Robin Lehner tillbaka i Buffalo i natt.

Svensken var lysande, räddade 39 skott och knäckte sitt gamla lag när New York Islanders vann med 3–1.

– Förmodligen var det den svåraste match jag spelat i min karriär. En riktigt konstig känsla, säger Lehner efter segern.

Bonus: Han är är nu NHL:s bäste målvakt och toppar dubbla statistikligor!

Det var i september – några veckor innan säsongstarten – som målvakten Robin Lehner i ett känslosamt brev på sajten The Athletic berättade om den tuffa tid han genomlidit.

Den 27-årige svensken skrev bland annat hur han efter år av alkohol- och pillermissbruk och självmordstankar kollapsade i samband med en match med Buffalo den 29 mars. I andra perioden gav kroppen upp.

”Jag bröt ihop. Jag fick en fullskalig panikångestattack. Jag trodde jag fick en hjärtattack. Jag fattade inte alls vad som hände. Det fanns inte en chans att jag skulle kunna komma tillbaka ut på isen”, skrev Lehner som berättar att han av rädsla för att hans tillstånd skulle avslöjas åkte hem i stället för att uppsöka sjukhus.

Foto: TT
Robin Lehner – just nu bäst i NHL.

”Jag gjorde som jag brukade, jag stannade och köpte öl. Sen åkte jag hem och drack... och drack. Till slut väckte jag min fru mitt i natten och sa de fem ord jag aldrig haft mod nog att säga tidigare. Jag måste åka i väg”.

”Min hjärna fick en chock”

Han hamnade på avgiftning och behandling på en klinik som spelarfacket tillhandahöll. En tre veckor lång kamp tog sin början för Lehner som aldrig sovit utan sömnpiller och som drack alkohol i stort sett varje dag.

”Man sa att det var en av de värsta avgiftningarna man sett. Jag hade inte sovit på normalt sätt på så länge att min hjärna fick en chock. Jag hallucinerade och slogs mot demoner samtidigt som jag hade extremt verkliga drömmar. Sömn fick jag bara i korta stunder, i tre veckor var jag som i en dimma och levde på autopilot.”

Efter avgiftningen konstaterade också läkare att Robin Lehner var bipolär med maniska faser.

Räddade 39 skott

Efter behandlingen blev det ett klubbyte. Flytten gick från Buffalo Sabres till New York Islanders och där har hösten och vintern varit en framgångssaga för Lehner.

Och när han i natt var tillbaka i Buffalo fortsatte succén.

Islanders vann med 3–1 och Robin Lehner räddade 39 av de 40 skotten han fick mot sig.

Bara Kyle Okposo (som gått motsatt väg som Lehner – från Isles till Sabres) lyckades överlista svensken genom ett powerplay-mål i mitten av den tredje perioden.

Men då hade redan Nick Leddy och Brock Nelson satt varsin puck bakom Buffalos målvakt Carter Hutton och i slutminuten föste Ryan Pulock in 3–1 i tom bur – assisten från Lehner (!).

Efter matchen var 27-åringen ärlig när han beskrev känslan att vara tillbaka i gamla hemstaden och möta sitt forna lag.

– Det var förmodligen den svåraste match jag spelat i min karriär. Det var en riktigt konstig känsla, jag hade lite svårt mentalt i början och kände mig konstig. Sen kom jag in i ett flyt och laget kämpade på bra, säger han.

Toppar två målvaktsligor

Inför mötet med Buffalo var Robin Lehner statistiskt sett redan bland NHL:s bästa målvakter.

Han ledde ligan i insläppta mål per match med ett snitt på 2,21 och i räddningsprocent låg han tvåa på 92,6%. Bara Jaroslav Halak, Boston, hade en bättre siffra (92,8).

Men efter att ha räddat de 39 skotten steg Lehners siffra ytterligare. Nu har han noteringen 93,0 procent och passerade Halak. Samtidigt sjönk GAA-siffran med sju hundradelar till 2,14. Lehner kan alltså titulera sig NHL:s bäste målvakt just nu statistiskt sett.

Samtidigt klättrar New York Islanders uppåt i den östra konferensen och parkerar för tillfället på en slutspelsplats.

– En stor seger för oss. Vi är mitt i playoff-racet och har ett par matcher tillgodo och måste fortsätta att avancera. Vi spelar bra som lag just nu, kämpar och håller oss till detaljerna. Alla ger 100 procent, alla byten… vi belönas och det ger karma. Självförtroendet blir starkare, säger Robin Lehner.

Ytterligare en svensk supermålvakt från New York: Henrik Lundqvist.

Veteranen räddade 37 skott när Rangers vann borta mot St Louis med 2–1. Ryan O’Reilly gav Blues ledningen med 1–0 efter halva första perioden, men efter det höll Lundqvist tätt.

Mats Zuccarello kvitterade och Cristoval Nieves satte segermålet för Rangers.

Okej, vi fortsätter på samma tema. Marcus Högberg fick åter chansen i Ottawas mål – hans andra NHL-match.

Länge såg det ut att räcka till en poäng borta mot Columbus. Men hemmalaget satte 4–3 genom backen Zach Werenski med bara 2.01 kvar av den tredje perioden.

Sedan kom både 5–3 och 6–3 i tomt mål när Högberg togs ut för en extra utespelare.

Pittsburghs segertåg tuffar vidare. Borta mot Minnesota kom sjätte raka segern.

Efter att Mikko Koivu gett Wild ledningen satte ”Pens” tre raka mål och vann till slut med 3–2. Lagkaptenen Sidney Crosby bokfördes för både ett mål och en assist.

Carolina hade inga problem med Philadelphia på hemmais.

1–0 efter första perioden (Lucas Wallmark) blev blixtsnabbt till 2–0 (sex sekunder) och 3–0 (2.19) i den andra. Därefter var Flyers ett slaget lag. Efter ett tröstmål i den tredje slutade matchen 3–1.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM