Svensk seger – då kokade stjärnorna över

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2015-12-17

Tre Kronor tog revansch på Ryssland efter förlusten i Karjala Cup.

4-1-segern i Moskva fick de ryska profilerna att koka över. Storstjärnan Ilja Kovaltjuk gick till oprovocerad attack mot två svenska spelare i slutminuterna.

– Vad gör karln!? Det måste bli matchstraff, utbrast TV 12-experten Arto Blomsten.

6-3-förlusten mot Ryssland i Karjala Cup satte sig djupt hos Pär Mårts. Direkt efter matchen var han oerhört besviken och pratade om att "det inte får hända på den här nivån”, men även när han presenterade truppen till Channel One Cup i början på december så tryckte Mårts på att hans mannar måste höja sig trots att man vann Karjala Cup till slut.

Och revanschsnacket från Mårts fick effekt. För trots att Ryssland öppnade målskyttet tidigt i andra perioden så reste sig Tre Kronor på ett imponerande sätt.

Tre snabba svenskmål

André Petersson hängde dit kvitteringen i spel fem mot tre, Jonas Ahnelöv smällde in 2-1 från vänstra tekningscirkeln och John Norman tryckte in 3-1. Då hade matchklockan bara tickat 13,15 in i andra perioden.

Ryssarna fick flera chanser att närma sig i powerplay men Viktor Fasth vann målvaktsmatchen mot sin klubbkompis i CSKA Moskva, Ilja Sorokin, och höll tätt.

När det bara återstod åtta minuter tappade de ryska stjärnorna humöret. Först tog Alexander Radulov en onödig utvisning i offensiv zon och när sedan den var avtjänad tappade Ilja Kovaltjuk besinningen inför en tekning i mittzon. Först slet han omkull Jonas Ahnelöv sedan slog han till Andreas Thuresson.

"Bevis på kanonmatch”

– Vad gör karln!? Det måste bli matchstraff, sa TV 12-experten Arto Blomsten och fortsatte:

– Det här är ett bevis på att Sverige gjort en kanonmatch.

Det blev dock ”bara” 2+2 minuters utvisning på Kovaltjuk som dessutom fick med sig Radulov i utvisningsbåset efter att han sagt något olämpligt till domaren. Det gjorde att Sverige lätt kunde kontrollera hem segern som skrevs till 4-1 efter att Oscar Möller punkterat matchen i öppen kasse.