Fick pris – hyllas stort av ikonerna

Elias Pettersson hyllas av Salming och Lidas

avAndreas Käck, Frida Fagerlund

Elias Pettersson prisas som ”årets nykomling” på Idrottsgalan.

Samtidigt hyllas han av två av Sveriges största spelare genom tiderna.

– Han håller ju på som en galning där borta! Han är helt otrolig, säger Börje Salming.

– Jag är otroligt imponerad, säger Nicklas Lidström.

Han var dominant i SHL.

Han är nästan lika dominant i NHL.

Elias Pettersson, 20, har tagit världens bästa hockeyliga med storm och formligen öst in poäng för sitt Vancouver Canucks. Närmare bestämt 44 poäng (23+21) på 39 matcher.

Foto: JONATHAN HAYWARD / TT

På måndagskvällen fick han – i konkurrens med Jennie-Lee Burmansson (freeskiing), Andreas Kramer (friidrott, 800m), Josefine Lindgren Knutsson (thaiboxning) – priset som ”årets nykomling” på Idrottsgalan 2018.

”Otroligt duktig”

Samtidigt hyllas Pettersson nu enormt av två av svensk hockeys allra största.

– Han håller ju på som en galning där borta! Han är helt otroligt duktig, säger Börje Salming.

Är du förvånad över succén?

– Jag såg inte så mycket av honom när han var i Sverige, men man läste ju om honom, och vinner man skytteligan i Sverige – då är man bra.

Det pratas om att han kan bli vår näste storstjärna. Har han en så pass ljus framtid tror du?

– Alla har en chans, Elias också. Men det är alltid svårt, det finns så många bra lag där borta i NHL, det är inte bara att ställa ut skridskorna och köra. Man måste vara bra hela tiden, men visst har han chansen – definitivt, säger Salming.

”Bara sett början”

Sjufaldige Norris Trophy-vinnaren Nicklas Lidström fyller i:

– Otroligt imponerande. Dels kliven han tog förra året, dels att han bara fortsätter när han kommer över dit (till NHL). Han är en ung ledare i Vancouver nu. Även fast han missat många matcher (på grund av skada) har han verkligen imponerat på mig.

Hur ljus är hans framtid?

– Vi har nog bara sett början. Han kommer att lyckas där borta. Han är otroligt starkt. Nu vet alla vem han är och de kanske matchar lite hårdare mot honom, men han har ändå lyckats leverera.

Kan han bli en av våra största?

– Det tror jag mycket väl. Får han vara hel och slippa allvarliga skador tror jag att han har en otroligt bra karriär framför sig, säger ”Lidas”.

Pettersson kunde inte närvara på Idrottsgalan, så Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg klev upp på scenen och tog emot priset för 20-åringens räkning.

– Grattis, Elias! Fantastiskt roligt. Han är inte bara en fantastisk spelare utan även en fantastisk människa, säger Grönborg.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL