Vad händer, Luleå?

Publicerad 2021-03-11

Suverän seriesegrare för ett år sedan. Tung guldfavorit den här säsongen.

Nu seriens formsvagaste lag.

Så sent som den 16 januari toppade Luleå poängsnitts-tabellen. Knappt två månader senare riskerar Thomas Berglunds lag att missa en topp 6-placering, som betyder direktplats i kvartsfinalen.

För så kan det mycket väl bli om inte nämnde Berglund får stopp på blödningen. Räddningsplankan kan vara ett annat tippat topplag som krisar, Frölunda. Mer om göteborgarna längre ner.

Sett till de nio senaste matcherna är Luleå och Frölunda poängsvagast i hela SHL.

Färre poäng än krisande bottenlagen HV71 och Brynäs.

Ja, ni läste rätt.

Thomas Berglund är fostrad i Lars ”Osten” Bergströms och Freddy Lindfors anda. Där gäller det att flytta fokus från förluster och istället trycka på hur mycket man skapar, hur mycket bättre man var och att man egentligen borde ha vunnit matchen. Något han har gjort konsekvent och bra.

Nu finns det inte så mycket mer fokus att flytta

Bara den krassa verkligheten, och det var också Berglund inne på efter 0–3-förlusten mot Örebro.

Sju raka förluster är tangerat bottenrekord sedan klubben bildades på 70-talet.

Nio matcher utan trepoängare. Senaste Luleå tog tre poäng var den 4 februari mot Brynäs.

Är inte truppen bättre?

Precis som i de övriga förlustmatcherna var långt ifrån allt nattsvart i Luleås prestation. Även i den här matchen skapade Luleå fler heta chanser än motståndaren, Thomas Berglund räknade till 14-5 i målchanser efter 40 minuter.

Lik förbaskat förlorade Luleå igen.

Mot Örebro såg det ut som så många gånger tidigare den senaste månaden. Luleå hade förtvivlat svårt att göra mål och släppte samtidigt in för enkla mål.

Niklas Olausson och Juhani Tyrväinen x 2 hade bra lägen i första perioden, i stället stod det 2–0 till Örebro efter 20 minuter.

Powerplay har varit ett av få glädjeämnen den senaste månaden, där har Luleå varit nästan 40-procentigt. Mot Örebro (serien sämsta boxplay-lag) fick man fyra chanser, men det såg både osynkat och oprecist ut.

Med fyra minuter kvar och 0–2-underläge tog Olausson en tvåminutare för snack med domaren…

Har spelarna slutat lyssna på Thomas Berglund?

Finns inte energin för att hela tiden orka ligga på rulle och pressa motståndaren?

Är inte truppen bättre än vad tabellplaceringen visar? Vid en snabb titt kan det verka vara förhållandevis små förändringar jämfört med laget som sopade hem serien för ett år sedan.

Värvade Luleå bort sig från SM-guldet?

När jag i augusti tippade guld för Luleå kalkylerade jag med att klubben skulle värva in åtminstone en forward till under säsongen. Något man inte har gjort. Chris DeSousa ser jag som en ersättare för Noel Gunler.

Moraliskt och ekonomiskt kan man tycka att det var klokt av Luleå att inte spendera en krona mer än vad som är nödvändigt en säsong som denna.

Men då får man också var inställd på att SM-guldet hamnar någon annanstans.

Luleå har dessutom släppt Arttu Ilomäki till HV71 och Petter Emanuelsson säsong är över sedan hälsenan rök häromdagen.

Så med min tilltänkta topp 6-forwardsvärvning, som aldrig blev verklighet, är Luleå i praktiken en hel toppkedja kort.

Att effektiviteten då klickar är inte helt chockerande.

Värre är att Luleå släpper in alldeles för många enkla mål.

Från att ha varit ligans defensivt starkaste lag under flera år har Luleå har släppt in flest mål (30 stycken) av samtliga 14 lag under de nio senaste matcherna.

Ja, ni läste rätt där också.

Luleå läcker. Jag trodde aldrig jag skulle skriva de orden.

Rönnberg och Berglund har en del gemensamt

Enklast att hitta Luleås problematik är i det det som kallas PDO och är räddningsprocent och skotteffektivitet sammanräknat. Luleå är sämst i ligan även där under förlustperioden.

Nu är som sagt inte stålmännen från norr ensamt om att vara tippat topplag och nere i en djup poängmässig svacka. Frölunda fick lite luft efter segern mot HV71 senast. Nu blev det en ny förlust (den sjunde på de nio senaste) men det var med uddamålet mot ett starkt Skellefteå.

Jag hade ett öga även på den matchen och känslan är att det mesta som kunde gå fel för Frölunda också gjorde det.

Spelmässigt var det definitivt ett fall framåt även om det inte ger några poäng. 1–1 efter första perioden kunde ha varit 3–0, men Frölunda fortsätter också att göra anmärkningsvärda misstag som bra lag som Skellefteå utnyttjar.

Att Skellefteås segermål styrdes in via Oskar Nilssons arm/hand med bara 46 sekunder kvar var på något sätt signifikativt för göteborgarnas kväll.

Roger Rönnberg och Thomas Berglund har en del gemensamt i dessa dagar. De två envisa och konsekventa norrbottningarna som basar för varsitt tippat topplag har sannerligen en hel del att jobba med inför stundande slutspel.