Wennerholm: Succémålvakten anklagad för grovt rån

Skellefteå vinner seriefinalen borta mot Växjö efter en osannolik vändning.

Kvittering 1–1 med fyra sekunder kvar och sedan seger och 2–1 efter straffar.

Och jag gissar att succémålvakten Linus Söderström lämnade Vida Arena med handklovar och anklagad för grovt rån.

Så bra var han.

Jag har sällan sett Skellefteå bli så utspelade som de blev av Växjö i den första perioden.

Det var 15–3 i skott till smålänningarna och när den andra var över hade Skellefteå, seriens mest offensiva lag, bara fått iväg åtta skott på mål.

– Det enda som är positivt är att vi är med i matchen, suckade backen Jonathan Pudas i CMore i pausen mellan andra och tredje.

Och att det bara var 1–0 till Växjö det läget berodde på en enda sak.

Linus Söderströms storspel i målet.

Han sågs som en chansning när han kom från finska Ässet och som en backup till Gustaf Lindvall.

Nu har han tagit över som förstemålvakt.

Söderström som fick ett sagolikt genombrott och tog SM-guld med HV71 som 20-åring 2017.

Det påminde om en ung Henrik Lundqvists genombrott i Frölunda och Linus sågs som nästa export till NHL.

Det blev han också.

Men en operation av bukväggen blev mer komplicerad än den var tänkt och på de två säsonger han tillhörde New York Islanders, blev det bara totalt fyra matcher i nordamerikansk hockey och alla i farmarligan.

Så det går att tala om början på en andra karriär för den dubble JVM-målvakten.

Men det var nog ingen som trodde att han skulle vara så här bra.

Han tog 26 och 27 skott i den här seriefinalen under ordinarie tid och bäddade för Skellefteås överraskande vändning av matchen.

Med bara fyra sekunder kvar att spela kvitterade Andreas Wingerli och efter en mållös förlängning avgjorde västerbottningarnas 17-åriga backtalang Axel Sandin Pellikka med en drömstraff.

Han grundlurade Växjös målvakt Adam Åhman innan han skickade upp pucken i bortre krysset.

Iskallt.

Men jag kan inte påstå att det var speciellt rättvist.

Bode varit fem poäng

Växjö var det klart bättre laget sett över 60 minuter och det var Linus Söderström som var den stora skillnaden.

Den enda som lyckades göra mål på honom var finländaren Kalle Kossila som gjorde 1-0 i slutet av andra perioden och sedan satte Växjös första straff.

Jag hade nästan glömt Henrik Evertssons finska stjärnvärvning, då han gick skadad hela hösten.

Nu ser han ut som säsongens verkliga fynd.

Kossila smög igång mot Leksand först den 5 november och gjorde mål direkt trots bara 13 minuter i istid.

Men det följdes av ett fjorton dagar långt landslagsuppehåll.

Nu gjorde han sin totalt femte match och sitt femte mål och han känns som ett nyförvärv i ett lag som redan var så bra att de toppade serien.

Ja, de toppar fortfarande, men det är bara en poäng ner till Skellefteå nu istället för de fem de skulle varit om den här seriefinalen slutat som den såg ut.

Skellefteås lagkapten Pär Lindholm drog på sig matchstraff efter en intensivt byte i andra perioden.

Först knockade han Växjös kanadensare Jayden Halbgewachs med en snudd på Scott Stevens-propp på offensiva blå, sedan rök han ihop med Joel Persson.

Det slutade med en crosschecking, som tog högt upp i vänster axel på Växjöbacken, men ändå farligt nära hals- och huvudhöjd.

Det gav fem minuter och matchstraff.

Det var vårdslöst nog för att ge fem minuter, men knappast så vårdslöst att det ska ge en avstängning.

Då blir jag förvånad.

OOO

Det tätnar ordentligt i toppen då alla de närmaste lagen bakom serieledande Växjö vann sina matcher.

Det skiljer bara fyra poäng mellan smålänningarna och femman Timrå.

Då har de och fyran Färjestad en match mindre spelad än lagen framför.