Peter Andersson presenterad av Brynäs

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Andersson.

Peter Andersson är klar som ny huvudcoach i Brynäs.

54-åringen har tidigare brutit sitt kontrakt med Malmö.

Kontraktet med Gävleklubben är skrivet över tre säsonger.

Peter Andersson presenterades som ny huvducoach Brynäs på en presskonferens under tisdagen.

Mikael Holmqvist kommer att fortsätta som assisterande coach och klubben söker fortfarande ytterligare en assisterande coach, Ove Molin går tillbaka till tjänsten som spelarutvecklare.

– Det känns grymt bra, det märks att Brynäs är en stor klubb. Jag gillar den utmaningen som Brynäs står inför, det finns relativt bra resurser att kunna göra något på sikt, säger Peter Andersson.

Med sig från Malmö tar Peter Andersson också med sig analytikern Anthon Hansson, under den senaste säsongen gick också spelarna Marcus Björk och Emil Molin (förhandlar om nytt kontrakt) från Malmö till Brynäs.

Bröt kontraktet

De fyra senaste säsongerna har Peter Andersson varit huvudcoach i SHL-konkurrenten Malmö.

Redan den 22 januari avslöjade Sportbladet att Peter Andersson ville lämna Malmö trots två säsonger kvar på kontraktet.

Den 4 februari gick Malmö ut med att klubben och Peter Andersson skulle gå skilda vägar efter säsongen.

Peter Andersson bryter därmed med liganian för att gå till ligatolvan.

– Det är en av de bästa tränarna i SHL. Under hela resan vi har pratat har han velat komma någonstans med större resurser, där han kan göra en resa fram till att vinna. Han är en vinnare och vill vara med och kunna göra avtryck och vara med och förändra. Vi har kastat oss med uttryck om vår kultur, och vi behöver förändra den. Annars är vi tia, elva, tolva som de senaste åren. Han har en hög kravbild oavsett om du spelar i första- eller fjärdekedjan. Det har vi sett i Malmö, det är ingen som åkt friåkning där. De har jobbat hårt från första bytet i varje match för att ge sig själva chansen att vinna matchen, och det är klart att han är en stor anledning till det, säger general managern Michael Sundlöv.

Misslyckad säsong

Brynäs har haft stökiga säsonger på ledarsidan, senast var det Magnus Sundquist som den 6 januari fick sparken som huvudcoach och ersattes av Ove Molin.

Efter succén med Thomas ”Bulan” Berglund har också Roger Melin och Tommy Sjödin fått sparken på posten under de tre senaste säsongerna.

Den senaste säsongen var en stor missräkning för Brynäs med tolfteplatsen i tabellen och att missa ta en plats i SM-slutspelet.

– Jag hoppas och tror att det finns en otrolig revanschlust i hela organisationen att utvecklas och bli bättre. Jag vill jobba med klubbens identitet och bygga upp något bra så att vi står för något på isen, jag vill sända budskapet vad vi är för lag och på det sättet vi jobbar, säger Peter Andersson.

På spelarsidan presenterade Brynäs under måndagen den 31-årige spelskicklige backen Kristofer Berglund närmast från Dinamo Riga.

Malmö har tidigare presenterat Joakim Fagervall från Björklöven som huvudcoach.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM