Martin Karlsson: Alla måste vara öppna med att det är okej att vara homosexuell

Publicerad 2019-08-14

Leksands Martin Karlsson.

Han är lagkapten för Sveriges populäraste ishockeylag.

Och ambassadör för SHL:s Pride Week.

– Men det här är allas ansvar. Alla måste vara öppna med att det är okej att vara homosexuell. Många av oss idrottare är förebilder, och visar vi det så får de yngre upp ögonen för att det är så också, säger Leksands Martin Karlsson, 28.

Följ ämnen
Leksands IF

Efter tio år i Leksandströjan, från de första försiktiga skären i J18-laget till att vara lagkapten för A-laget, så har Martin Karlsson varit med om det mesta i hockeyväg. Glädje och sorg, nedflyttningar och uppflyttningar, förluster mot värsta rivalen, segrar mot värsta rivalen.

Men han har aldrig spelat med någon som är öppet homosexuell.

Är du förvånad att ingen har valt att komma ut?

– Lite kanske. För jag tycker att det har blivit ett mycket bättre klimat i omklädningsrummen på det viset. Det är nog viktigare än vad vi tror att man visar att vi står bakom den eller de killar som vill komma ut. 

Varför är det så viktigt?

– Det är jäkligt viktigt att alla ska få vara den man är och vill vara. Och för att det ska kunna ske är det jäkligt viktigt att det också finns folk som stöttar och visar att det är okej. Det är väl så det har varit rent generellt i samhället, att man inte vill komma ut eftersom man får ta en massa skit som man inte ska behöva få. 

”Det är helt fel”

Vad känner du för det?

– Att det är helt fel. Så ska det så klart inte vara, man ska så klart få tycka om och vara kär i den man vill och kunna vara öppen med det utan att behöva få en massa skit efter sig. Samhället överlag är inte tillräckligt bra på det här. 

Vad skulle du vilja säga till de killar som står i valet och kvalet, som vill berätta, men kanske inte vågar?

– Att vi finns här, att vi har deras rygg om de behöver det. Det räcker inte att en av oss säger det, utan vi är många och på det viset är vi starka också. Det handlar för oss i SHL om att stötta, finnas där och visa att det är okej. Vi måste vara öppna med att det inte är något fel att vara den man är. 

Sportbladet publicerade under hela Prideveckan intervjuer med ambassadörerna för SHL:s Pride Week som går av stapeln i februari nästa år. Reaktionerna har mestadels varit väldigt positiva, men en del läsare håller inte med.

Märkt av en förbättring

Vad skulle du vilja säga till de läsare som tycker att homosexualitet och Prideveckan inte har med hockey att göra, och att vi inte ska skriva om det?

– Alltså… det har inte med hockey att göra? Jag tycker att det har med samhället i stort att göra, och där är hockeyn en del. Det är den branschen vi är i, och då kan vi göra något i just vår bransch och visa var vi står i frågan. Det tror jag är viktigt för alla, oavsett vilken idrott eller vilket arbete det handlar om. Att visa att man står upp för det här. 

Vad ska man göra för att underlätta, för att få bort homofobin?

– Bra fråga. Jag tror att det till att börja med är bra att vi pratar, att vi spelare är öppna med vad vi tycker, att vi står bakom det här. Många av oss idrottare är förebilder, så den vägen kommer det här att gå ner i åldrarna också. Det är bra att de yngre får upp ögonen också när vi visar vad vi tycker, att det inte finns några frågetecken kring det här. Det är ju som med allt annat, de yngre tar ofta efter de äldre, så är det i den här frågan också. 

Han har genom åren märkt av en förbättring i stämningen i omklädningsrummet. 

– Det har varit en hårdare jargong där, men det har blivit mycket bättre de senaste åren. Jag tror att vi i dag rent generellt är mer öppna, vi kan prata mer om våra känslor, det har blivit viktigare att alla mår bra i omklädningsrummet. Mår du bra så presterar du bättre. 


LÄS VIDARE