Hockeyns Einstein ska knäcka Tre Kronor

Foto: Nick Wass / TT / NTB Scanpix

avTomas Ros

HOCKEY

KÖPENHAMN. En ung Yohann Auvitu bodde i Paris och drömde om att bli hockeyspelare.

Nu har han blivit hockeyns Einstein och kan fem språk, har en universitetsutbildning i marknadsföring och kan bocka av NHL på sin cv.

– Jag trodde aldrig jag skulle nå hit där jag är. Det var därför jag även satsade hårt på mina studier, säger fransosen i för matchen mot Tre Kronor.

Frankrike är ett relativt litet hockeyland.

Och ungdoms- och juniorutbildningen är långt ifrån den som finns i Sverige eller Finland för den delen.

Det gjorde en ung Yohann Auvitu frustrerad.

Han ville kunna spela professionell hockey i Europa och leva på sin sport.

Redan som 15-åring från han från världsstaden Paris och lämnade familjen och flyttade till skidorten Chamonix i alperna.

– Hockeyn är mer utvecklad där än i Paris. Och där satte det fart – min hockeykarriär. Jag träffade en coach i Ari Salo, han var från Finland, och han förklarade för mig vad som krävdes och han hjälpte mig att hitta en väg att utvecklas, säger Yohann Auvitu.

”Tänkte spela något år”

Det är 13 år sedan han valde att flytta från sin mamma och pappa för att satsa på hockey och nu gör han sitt nionde VM med Frankrike, som arrangerade mästerskapet i fjol.

En bra resa.

Med så många fler dimensioner.

– Efter två år i Alperna fick Ari Salo in mig på en hockeyskola i Jyveskylä. Oerhört tacksam att jag fick den chansen och åren i Finland var fantastiska. Det bästa jag kunde ha gjort. Jag lärde mig att träna. Jag började att studera. Mitt liv formades där, säger han.

Jyveskylä är en studentstad och har sju stycken fakulteter. 

Auvitu tog seden dit han kom och skrev in sig på universitetet.

– Jag trodde väl aldrig att jag skulle kunna livnära mig på ishockey. Tänkte spela något år till och sedan jobba. Alltid gillat både marknadsföring och att studera så det blev några student-år. Jag är faktiskt inte helt klar fortfarande, någon kurs återstår och jag ångrar mig att jag inte gjorde klart allt direkt. Nu har jag ett litet barn som tar upp min tid också.

Många hockeyspelare har försakat mycket för att ta sig till drömmen. Slutat skolan och levt i en hockeybubbla.

Det har inte Auvitu gjort.

”Jag kan fem språk”

– Jag hade studieintresset inombords. Inget som kom från mina föräldrar eller var ett krav från dem. Jag minns att jag satt på läktaren i Jyväskylä och såg A-laget spela. Tänkte att det blir svårt att nå dit och fattade att jag måste ha en plattform att stå på om hockeyn inte funkade om något år. Det som förändrade mig, för några år sedan, var att jag kom i kontakt med specialtränare som jobbade med det mentala. Där hände något. Jag såg inga hinder längre, jag kände mig stark och utan gränser.

Han är en begåvad ung man.

Som har lätt för att byta omgivningar, har den där genen att ta till sig språk på ett smidigt sätt och är ganska rak och ärlig med sin målsättning.

– Jag kan fem språk. Franska, givetvis. Tyska har jag läst sedan första skolåren i Paris. Finska var ett måste eftersom jag studerade i Jyväskylä. Ryska har jag lärt mig via min ryska flickvän. Jag kan skriva och läsa ryska utan problem. Men förstår inte allt vad ryssarna säger, ännu. Engelskan har jag fått via ishockeyn, kan man säga.

Imponerad av Sverige

I dag är han 28 år, kan fem språk, har spelat ishockey över hela världen och vunnit titlar i Finland, varit två säsonger i NHL, har en liten familj och en rysk fru samt en fin utbildning.

Han har blivit en typ av ”ishockeyns Einstein”.

1 av 2 | Foto: Instagram

– Ja, det här trodde man kanske inte när jag sprang omkring i Paris. Men jag ska fortsätta min resa. Nu ska jag lämna NHL, tycker inte att jag fått de chanser som jag förtjänat där. Jag vill ha en större roll och fick ingen tillfredsställelse i New Jersey eller Edmonton. Jag siktar på att spela i KHL i vinter. Visserligen har jag lägenhet i Helsingfors, men det blir inte Jokerit. Det blir en rysk klubb, säger han.

Men innan dess ska han möta världsmästarna Tre Kronor.

En tuff uppgift för hockeyns Einstein. Här hjälper inga studiemeriter i världen och Frankrike är på pappret långt efter i sitt hockeykunnande.

– Jag såg Sveriges första period i går och blev imponerad. De har fått ihop ett bra lag och vi får det tufft. Men vi ska göra vårt bästa. Jag känner Adam Larsson och det är ju det här som gör VM som underbart. Ena dagen är man i samma omklädningsrum i NHL. På VM springer man på varandra på spelarhotellet, sätter på sig nationströjan och möts på isen.

Framtiden, på längre sikt – vad händer där?

– Jag vill jobba med i en hockeyklubb. Nyttja mitt hockeykunnande och använda min utbildning. Det vore jättespännande.

20.15: Sverige-Frankrike direkt i TV 3.

Tre Kronors VM-guld 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor

NHL