Frölunda rasade ihop – men vann första semin

– Jag är otroligt imponerad, säger tränaren Roger Rönnberg efter 4–3-segern.

Frölunda HC
Luleå HF

Efter en mållös första perioden gjorde Frölunda ett ryck i mellanperioden.

Jacob Peterson gav göteborgarna ledningen, något Luleå förvisso kvitterade kort senare.

Men när först Joel Mustonen, sedan Patrik Carlsson, såg till att Frölunda gick upp i en 3–1-ledning var bortalaget på väg mot en klar seger i rond ett.

Särskilt eftersom Luleå knappt skapade någonting i jakten på upphämtning i tredje perioden.

Hemmalaget var energifattigt och Mats Rosseli Olsen var i stället bara en stolpträff från att göra 4–1 till Frölunda med drygt fem minuter kvar.

Två sena mål

Inte ens när Frölunda drog på sig en utvisning, och Luleå plockade ut målvakten och spelade sex mot fyra, skapade hemmalaget särskilt mycket.

Då hände något som få trodde var möjligt.

Kort innan Frölunda blev fulltaligt drog Daniel Sondell i väg ett skott från blålinjen och pucken letade sig in bakom en skymd Johan Mattsson i bortakassen.

Då stod klockan på 16.57.

Och med bara 1.03 kvar vispade Jesper Sellgren in en puck som smet in högt bakom Mattsson.

”Har inget att förlora”

En mäktigt upphämtning av Luleå som tvingade fram en förlängning.

Men väl i förlängningsspelet tog Frölunda kommandot igen och hade ett stort spelövertag med flera heta chanser att avgöra.

– Jag har sett så många lag tappa tvåmålsledning och sedan sörja i en förlängning. Jag är otroligt imponerad över hur vi uppträder i förlängningen. Bortsett deras powerplay har vi full kontroll, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg.

Samtidigt som hemmaspelarna påtaligt tröttkörda ut, bland andra backstjärnan Erik Gustafsson som fick mängder av istid.

– Till och med jag hann ikapp honom en gång. Det märktes att han var trött. En sån här match sitter i benen för honom ett par dagar, säger Joel Lundqvist.

En taktik att göra honom trött?

– Spelar vi med den här pressen och han tvingas göra långa byten så sliter det på honom.

Till slut fick Frölunda utdelning.

Med tre minuter kvar av förlängningsspelet avgjorde Rhett Rahkshani från nära håll.