Mejla

Hans Abrahamsson

Abrahamsson: Gläds nu – Ryssland blir något helt annat

Publicerad:
Uppdaterad:

OSTRAVA. Tjeckien blev en munsbit för Juniorkronorna.

Nils Höglander skickade i väg alla eventuella kvartsfinal-demoner mot den tjeckiska himlen.

Vi får glädjas en stund, men Ryssland blir något annat. Något helt annat.

Inte för att ta något från Juniorkronorna men Tjeckien kändes aldrig som något riktigt hot i kvartsfinalen. Jag pekade inför avslutningen av gruppspelet ut Tjeckien som en drömmotståndare för svensk del och med facit på hand var det verkligen så.

Hemmanationen kändes slut på bensin (efter ett tufft gruppspel) och tömt på spets (med sina forwardsstjärnor Lauko och Jenik på skadelistan).

Att tillresta kanadensare hade köpt upp hälften av biljetterna i Ostravar Arena gjorde också att publiktrycket inte blev lika hysteriskt som förväntat.

Juniorkronorna kom ut precis som vi önskade de fem första minuterna. Med pondus och beslutsamhet.

David Gustafsson vann tekningar på löpande band

Tomas Montén coachade hårt direkt. 

Lucas Raymond spelade med ett självförtroende som med råge fyllde ut Ostravar Arena.

En blivande NHL-stjärna

Sedan en sämre period som sammanföll med tre raka svenska powerplay. 

Länge var det ett blekt powerplay-spel med för lågt passningstempo. Till slut lyckades Samuel Fagemo skjuta in pucken i det heta området, som svenskarna inte lyckades spela sig in i.

Nils Höglander visade återigen prov på fin klubbteknik. Inte med något Zorro-mål utan genom att på ett smart sätt vinna kampen framför mål mot sin tjeckiske back 

Höglander tystade i dubbel bemärkelse den tjeckiska publiken när han efter målet körde hysch-gesten. 

Två minuter senare tog Hugo Gustafsson till vara på den gåva som tjeckiske målvakten Lukas Dostal bjöd på. 

Och när Nils Höglander 45 sekunder in i mittperioden dansade runt och direktsköt på ett perfekt Rasmus Sandin-pass var matchen avgjord.

Höglander har haft en lite krokig resa fram mot där han är i dag, men jag blir mer och mer övertygad om att han är en blivande NHL-spelare. Kanske också en stjärna. Att han har tekniken ser ju alla, men han är stark för sin storlek kombinerat med en grym balans. Alla Vancouver-fans kan börja drömma våta drömmar om ett radarpar med Höglander och en viss Elias Pettersson. 

Det ser intressant ut

Bortsett från tio svaga minuter mitt i matchen, där Hugo Alnefelt återigen visade att han är en toppmålvakt, blev det en förhållandevis enkel resa fram till semifinal. Sveriges tolfte på tretton år. Juniorkronorna har gått till final sex av de tolv gångerna. Vunnit guld en gång.

Allt det där är historia, statistik och kuriosa. 

Varje årgång är högst unik och det som är intressant är vad det här laget kan göra. Har man det som krävs för att först och främst nå en final?

Ja, det ser i alla fall intressant ut. Så länge man fortsätter att vara obesegrat går det inte att säga något annat. Fem raka segrar utan att behöva gå för fullt. Vi vet fortfarande inte hur hög högstanivån är. 

Vad vi vet är att nu höjs insatsen rejält. 

Där ligger Juniorkronornas chans

För på lördag klockan 15 väntar Ryssland i semifinalen och det blir minst två nivåer upp i kvalitet. Jag hade hellre tagit Kanada eller Finland. Ryssarna har, som vanligt, smugit omkring i den här turneringen och blandat och gett ganska rejält i gruppspelet. Förlorat mot Tjeckien och USA, men kört över Kanada och även Tyskland när de hade kniven mot strupen. Förbundskapten Bragin står som vanligt i båset och hans förmåga att ta Ryssland till åtminstone en medalj är otäckt konsekvent. 

3–1-segern mot ett svårspelat Schweiz i kvarten var ytterligare ett steg på vägen mot att vara som alla bäst i de två avslutande matcherna. Hajpade 17-årige målvakten Askarov verkar till slut ha hittat rätt i turneringen.

Blir semifinalen en match på ren skicklighet vinner Ryssland. Högstanivån är kusligt hög och får ryssarna det att stämma tror jag dessvärre att det blir för tufft. Nu har vi sett en rad exempel på vad som händer när det inte fungerar för ryska lag. Enskilda individer som åker runt ska avgöra på egen hand men kör fast gång på gång.  

Där ligger Juniorkronornas chans även den här gången.

Laddar Matchlista

avHans Abrahamsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM