Abrahamsson: Vilket praktfiasko, Oskarshamn

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Oskarshamn sparkar två av sina tyngsta värvningar redan i augusti. 

Efter fyra träningsmatcher.

Vilket praktfiasko.

Jag har inte full insyn i anledningen till att Oskarshamn redan i augusti väljer att göra sig av med två av sina på förhand tyngsta värvningar. Men jag utgår från att det handlar om sportsliga grunder. 

Då är det inte annat än ett stort magplask av nytillträdde sportchefen Daniel Stolt. 

Handlar det om disciplinära orsaker och övertramp utanför isen tycker jag Oskarshamn borde ha redovisat det. Då hade man åtminstone delvis räddat sitt eget skinn. 

Varken Jake Newton och David Goodwin har varit några stjärnor i Finland, men med den spelarbudget som Oskarshamn har var det ändå två spelare som var tänkta att göra skillnad. 

När forwarden Goodwin värvades sa sportchef Stolt bland annat:

– Vi får i David in en smart och hårt jobbande spelare med bra fart. 

Om Newton sa han:

– Vi får i Jake en offensiv och skridskoskicklig back. Han har stor rutin och är en bra karaktär

Fyra träningsmatcher senare är de icke önskvärda.

Nu skriver inte Oskarshamn rakt ut att de två får sparken utan att man erbjudit David Goodwin och Jake Newton ”möjligheten att leta nya klubbar”.

För mig är det samma sak.

Spricka mellan tränare/sportchef?

Jag kan för lite om de båda amerikanernas första tid i Oskarshamn för att göra en seriös sportslig bedömning, det kanske är helt rätt beslut att bryta banden. Man kan tycka att det är bättre att göra pinan kort och omgående göra sig av med två spelare som man inte ansåg skulle tillföra något i SHL. 

Men för mig lämnar det ett stort och oroväckande frågetecken runt nykomlingen. Jag funderar på hur seriöst saker och ting sköts?

Hur har scoutningen gått till här? Visst kan det gå fel, det har vi sett åtskilliga exempel på, men att två tilltänkta nyckelspelare tvingas lämna i augusti, ja då måste det ha gått riktigt fel. 

Eller visar det här upp en spricka mellan sportchef Stolt och tränare Håkan Åhlund? Av det jag hört var inte Åhlund lika imponerad av alla nordamerikanska importer som Oskarshamn hämtade in från Tyskland och Finland.

Oavsett om det är dålig scoutning eller en spricka mellan tränare/sportchef är det snudd på lika illa. 

Ska nykomlingen ha någon chans att undvika kvalspel måste organisationen gå i takt. Den här manövern har kostat tid, pengar. och anseende.

Och man ställer sig definitivt frågan hur noggrant de övriga nyförvärven har scoutats?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM