Kanada vann trots svenska upphämtningen - tre puckar gick genom nätet

HELSINGFORS/STOCKHOLM. Sverige hämtade ikapp 1-5 till 6-6.

Men Kanada vann JVM-genrepet efter finska nätkaoset.

– Pinsamt, en riktig arrangörsmiss, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

Efter matchen togs näten bort - de ska nu ersättas av nya.

Sverige fick problem direkt i genrepet inför Junior-VM. Jake Virtanen gav Kanada ledningen efter att Sebastian Aho gett bort pucken. Sverige kvitterade i powerplay, men sedan följde nya försvarsmisstag.

2-1 kom efter att Marcus Pettersson tappat puck och 3-1 efter att William Nylander och Andreas Englund krockat i egen zon.

Kanada gick sedan ifrån till 5-1 innan den andra perioden var slut och Linus Söderström lämnade målet till förmån för Erik Källgren.

”Är ett skämt”

Efter två snabba mål av Sverige i den tredje perioden levde matchen igen. Det första kom efter ett skott från Petterson – som de flesta trodde gick utanför. Men videogranskning stod det klart att pucken gått genom en maska i nätet och att Sverige hade 2-5.

Efter Jacob Larssons 3-5 tvingades Kanada till en timeout. Direkt efter den ökade de på till 6-3.

Juniorkronorna kom tillbaka till 6-4 och fick sedan chansen i fem mot tre. Då kom ett nytt mål efter att Adrian Kempe gått på skott – och också den pucken gick genom nätet.

– Herregud. Vad har de för målbur? Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är faktiskt ett skämt rent ut sagt, säger SVT:s expert Uffe Bodin.

Sverige kvitterade

Det blev ännu värre. Pettersson kvitterade till 6-6 och pucken gick igenom maskorna.

– Det första målet hade jag ingen aning om att pucken gick in. När spelet bara fortsatte tog jag för givet att pucken gick utanför. Sedan satte jag mig i båset och fick se reprisen på jumbotronen. Då påpekade vi till domarna att det var mål, säger Pettersson.

Sverige hade sedan en puck i stolpen, men det var i stället Kanada som gjorde 7-6. Juniorkronorna hade ett jätteläge att kvittera på nytt, men den kanadensiske målvakten stod för en jätteräddning och det blev svensk förlust trots upphämtningen.

Förbundskapten Rikard Grönborg var också starkt kritisk till nätkaoset.

– Pinsamt, en riktig arrangörsmiss. Man kanske har sett sånt här någon enstaka gång, men nu kändes det som att allt gick rakt igenom. Jag hoppas verkligen att organisationen fixar det här till nästa match, säger han.

Målburarna är helt nya och ska nu skickas på kontroll.

Klipp: Se nätskandalen - alla tre mål här