Bjurman: Svensk hockey har aldrig varit bättre

avPer Bjurman

DALLAS. Svensk hockey har aldrig varit bättre än just nu.

NHL-draften i Dallas blev ännu en braksuccé.

Inte nog med att Rasmus Dahlin valdes som nummer ett.

Med ytterligare 29 val under de sex avslutande rundorna slog vi nytt rekord och sprängde 30-vallen för första gången.

Nej, ni kan vara lugna.

Här kommer inga sinnessvaga påståenden om att det faktum att några dussin fjuniga hockeyspolingar fick sina drömmar förverkligade i Texas skänker någon form av tröst för det som samtidigt hände i södra Ryssland.

Jag satt själv på pressläktaren i American Airlines Center och såg slutet av tyskmatchen på min laptop medan de 31 NHL-lagen tragglade sig igenom draftens sista rundor och har svårt att samla mig till ett redigt omdöme efter den skoningslöst brutala slutpunkten (särskilt som norska och finländska kollegor inte kunde låta bli att vara skadeglada…)

Sällan skådad framgångsvåg

Men faktum kvarstår:

Den just avslutade NHL-draften är ytterligare ett bevis för att svensk hockey extas-surfar på toppen av en sällan skådad framgångsvåg.

Först två raka VM-guld, sedan en Stanley Cup-titel som Sveriges främstae center hade enormt stor del i, en Norris Trophy till mäktige Victor Hedman – och nu detta. 

Rasmus Dahlin väljs etta, som första svensk på nästan tre decennier, och följs sedan av fler landsmän än som någonsin plockats i en draft.

När Philadelphia Flyers tog unge Brynäs-centern Marcus Westfält som nummer 19 i sjunderundan kunde vi räkna in sammanlagt 30 stycken.

Verkligen ingen tillfällighet

Det är två fler än rekordåren 2011 och 2014 – och innebär att vi för första gången spränger 30-vallen.

Otroligt imponerande.

Men det är verkligen ingen tillfällighet att det sker just nu.

Svensk hockey har aldrig varit bättre än 2018.

Om just den här triumfen nu bara inte hade sammanfallit med en av de grymmaste förlusterna någonsin för det mest folkkära landslagen av dem alla…

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL