”En otrolig kille med fascinerande bakgrund”

Foto: JOE KLAMAR / AFP

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

KÖPENHAMN. I kvartsfinalen ställs Tre Kronor mot lettiska supermålvakten Elvis Merzļikins.

24-åringen med en speciell bakgrund där han förlorade sin far som tre-åring, flyttade till Lugano som 14-åring och fick se cancern från dess värsta sida när sjukdomen besegrade Elvis extramamma för två år sedan.

– Otrolig kille med fascinerande bakgrund. Jag har hjälpt honom mycket och i mina ögon är han VM:s bästa målvakt, säger Elvis lagkamrat i Lugano, Linus Klasen.

Det finns egentligen bara ett hot mot Tre Kronor i kvartsfinalen – målvakten Elvis Merzļikins.

Han höll nollan i Lettlands ödesmatch mot Danmark och statistiken ger honom en plats bland de bästa målvakterna i VM med en räddningsprocent på över 94 procent, fantastiska 1,19 i snitt i insläppta mål samt två hållna nollor.

Men vi backar bandet. Till livsödet runt karismatiske och modelliknande Elvis Merzļikins.

Till Lettland, Riga på 1990-talet. Merzļikins pappa var affärsman och avled när yngsta sonen var tre år gammal. Det var ett hårt slag för den lilla familjen, men Elvis vill inte prata om hur hans pappa dog.

Foto: Privat
Första målvaktsutrustningen.

”Drömde att jag var Arturs Irbe”

Mamma Sandra kämpade på och när Elvis gick ut för att spela landhockey med de äldre pojkarna, och sin storebror, fick han stå i mål. Han var minst och yngst – då brukar man hamna i målet. Skydden tillverkade mamma och son tillsammans.

– Jag fick alltid stå i mål. Drömde mig bort att jag var Arturs Irbe eller Martin Brodeur när jag stod där i målet.

När han var sju år flyttade familjen till Schweiz och Elvis började på en riktig hockeyskola. Han blev bättre och bättre som målvakt.

– Mamma gifte sig med en kille från Schweiz. Men de skiljde sig två år senare och vi flyttade tillbaka till Lettland. Men jag hade bestämt mig för att en dag återvända.

Fick en ordentlig utbildning

Och målmedveten som han är blev det så. När han var 14 yngling flyttade han, helt ensam, till Lugano i södra Schweiz och hamnade i klubbens ungdomslag.

Familjen stannade kvar i Lettland och i dag gottgör han sin familj genom att skicka hem pengar regelbundet.

Väl i Lugano blev det rejäl fart på karriären.

Han fick en ordentlig målvaktsutbildning, av bland annat svensken Mikael Andreasson, och åkte på målvaktsläger i Stockholm på somrarna.

– I början saknade jag min mamma och min bror. Det gjorde ont i mig. Men min värdfamilj i Lugano var otrolig. De stöttade mig enormt och jag har väldigt mycket att tacka dem för. Speciellt min extramamma. Hon brydde sig lika mycket om mig som om sina riktiga barn.

– Han har gjort en fin resa. När jag och Fredrik Pettersson kom till Lugano så tog vi hand om honom. Hjälpte honom med mat och andra vardagssaker. I mina ögon är han VM.s bäste målvakt, säger Linus Klasen.

Foto: Privat
Elvis hedrar och hyllar sin far på sociala medier.

Hyllar pappan inför varje match

Han förlorade sin pappa som liten pojke och för två år sedan dog Elvis extramamma i Lugano i sviterna av cancer. Även det ett tufft slag för målvakten.

Pappan är givetvis ett återkommande inslag i Elvis vardag och han hyllar honom inför varje match.

– Han ser mig från däruppe någonstans. Jag har med honom i mina ritualer och jag vet att han är stolt över mig. Jag har mitt namn Elvis som det bästa minnet från pappa. Han älskade Elvis Presley.

Nu står han inför vad man kan tro är hans största match genom tiderna. En kvartsfinal i VM – mot Tre Kronor.

– Ja, det är en stor match. Men största vet jag inte. Vi har spelat mot många bra motståndare och jag har haft en del viktiga matcher med Lugano också, säger han.

Han har självförtroende och älskar sitt Lettland.

– Vi har så mycket hjärta i vår trupp. Vi ska kämpa mot Sverige. Göra allt vi kan. Men det finns många bra spelare i det svenska laget. Men matchen är 60 minuter – vi ger inte upp.

Tre Kronors VM-guld 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM