Hockeybasens akutresa till Mora

Efter intervjun i Sportbladet – Ishockeyförbundet agerade snabbt

avHans Abrahamsson, Tomas Ros, Christoffer Bodin

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets intervju med Moras kommunalråd Anna Hed (C) fick Ishockeyförbundets att agera.

I dag är ordförande Anders Larsson på en akutresa till Mora för att försöka lappa ihop den spricka som SHL-krisen har skapat.

– Det finns anledning att se över kraven på arenakapacitet och framför allt processen hur vi hanterar det här frågorna, säger Larsson.

Sportbladets intervju med kommunstyrelsens ordförande i Mora, Anna Hed, blev uppmärksammad och fick stor spridning på sociala medier. I intervjun berättade Hed hur illa behandlad hon hade känt sig av delegationen från SHL och Svenska Ishockeyförbundet (Sif) vid deras två besök i Mora:

– Dialogen präglades av bristande förståelse. Det är på gränsen till arrogant när man kan komma hit och diktera villkoren för en kommunledning som vet precis vilka våra huvuduppdrag är, sa Hed då. 

Det var framför allt det så kallade arenakravet, som varje SHL-klubb måste uppfylla, som Hed tyckte präglades av bristande förståelse och arrogans från SHL och Sif:s sida.

– När det gäller storleken på arenan måste man acceptera att det kan ta några år, och att det ser olika ut i olika kommuner, men det mottogs inte alls positivt, berättade Hed.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Heds berättelse har fått Anders Larsson att agera. I dag är han på besök i Mora och huvudanledningen, enligt Larsson själv, är Heds uttalanden i Sportbladet. 

– Jag hade sedan länge inplanerat ett besök här för att träffa klubbledningen och distriktet, men i samband med er artikel kändes det värdefullt att så snabbt som möjligt träffa kommunalrådet (Anna Hed) för att höra hur hon har upplevt arenaprocessen, säger Larsson.

Totalt motsatt bemötande

Och efter mötet är Anna Hed tydlig med att det var en helt annan ton den här gången. 

– Det var totalt det motsatta på det här mötet jämfört med de tidigare. Nu fanns det mycket förståelse och insikt hur det går till med demokratiska processer och det är väldigt viktigt för oss som kommun. 

En sak som diskuterades en hel del var just det arenakrav med 3 500 sittplatser och 5 000 åskådare totalt som finns inskrivet i licensreglerna: 

– Det är ingen hemlighet att kravet på publikkapacitet är ifrågasatt, säger Larsson. 

Tycker du det funkar bra med licensreglerna?

– I stort fungerar det väldigt bra, men arenakravet har kommit till diskussion. Det finns anledning att se över kraven på arenakapacitet och framför allt processen hur vi hanterar de här frågorna.

Foto: Trons/TT
Anna Hed.

Anna Hed är tydligt med vad hon tycker om arenakravet:

– Antalet sittplatser måste man se över, det måste finnas en relation till hur stor kommunen är och hur många sittplatser det ska var i arenan. Det var något jag belyste och det fanns också en förståelse.

Väldigt stort ansvar

För Anders Larsson har det varit en lärorik dag i Mora:

– Det är otroligt viktig med demokratiska processer i kommunerna. Situationen som Mora har upplevt har jag lärt mig mycket av att höra mer om 

Hur stort ansvar har ni?

– Vi som ishockeyförbund är ytterst ansvarig för tävlingsstrukturen i svensk hockey, där licensreglerna ingår. Vi har ett väldigt väldigt stort ansvar. Sedan jobbar vi väldigt nära våra ligor och det är värdefullt. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM