Foppa om coachernas hot: ”Kör du inte över han ...”

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Forsberg har också upplevt NHL-coachernas skräckmetoder.

Nu avstängde Marc Crawford och ”Foppa” vann tillsammans Stanley Cup 1996 i Colorado Avalanche.

– Det fungerar inte längre som tur är, säger den svenske ishockeylegendaren i Skavlan i SVT.

Nästa ishockeystjärna som vittnar om NHL-coachernas förnedrande ledarstil är Peter Forsberg.

– Visst förekom det, det kan man inte säga något om – det kommer ju upp på ytan och det är jättebra att det kommer upp, det var ju tufft för de som var där nere det måste jag säga. Nu kommer det upp några coacher man hört genom åren haft det här ledarskapet, säger ”Foppa”.

”Tryckte ner dem”

Under sina fyra första säsonger i NHL hade ”Foppa” hårt kritiserade Marc Crawford som huvudcoach, en säsong i Quebec Nordiques och tre säsonger i Colorado Avalanche i Denver.

Han börjar med att prata om 1994 när han kom till NHL, men han nämner inte Marc Crawford vid namn.

– Det var absolut verbala påhopp, jag har inte sett något fysiskt – de som var på gränsen i laget och de som coacherna försökte motivera att spela tufft och hårt varenda match, de hade en jobbig situation. De tryckte ner dem så att de skulle spela så hårt och tufft varje match, det var jättemycket sådan där; ”spelar du inte bra i dag, kör du inte över han, gör du inte din bästa match åker du ner i farmarlaget i morgon”, säger ”Foppa”.

Själv såg han problemen redan då och försökte stötta de spelare som var utsatta.

– Jag förstår att det var jobbigt för dem som spelade där nere. Jag försökte alltid prata med dem: ”kom igen, kör, skit i det där, kör på, vi kommer att vinna matcherna, det kommer att gå jättebra”, säger ”Foppa”.

Avstängd tills vidare

Marc Crawford var ny assisterande coach i Chicago Blackhawks den här säsongen.

58-åringen har nu har han anklagats för att ha sparkat, slagit och utsatt spelare för verbala övergrepp under sin långa coachkarriär – kanadensaren är avstängd av Illinois-klubben i väntan på utredning.

Svenske forwarden Peter Forsberg var aktiv i NHL under 14 säsonger, han var med och vann Stanley Cup med Colorado Avalanche 1996 och 2001 och spelade även för Quebec Nordiques, Philadelphia Flyers och Nashville Predators.

Numera bor han och familjen i Zug i Schweiz – han jobbar åt en agentfirma för ishockeyspelare, han har en egen liten studio där han jobbar som expert åt spelbolaget ATG, han är inblandad i ett resebolag som anordnar ishockeyresor och han är inblandad i flera andra projekt.

Peter ”Foppa” Forsberg gästar Skavlan i SVT1 klockan 21.00 på fredagskvällen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Skavlan

Ishockey