Toronto vann för sin hemstad efter massakern

Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2018-04-24

NEW YORK. De ville ge sin hemstad tröst och lindring efter den fasansfulla massakern bara några timmar innan pucken släpptes.

Därför spelade Toronto Maple Leafs hjärtat ur kroppen, slog mäktiga Boston igen och tvingade fram en gastkramande Game 7 natten till torsdag.

– Och nu har vi en av de stora chanserna i livet, säger coachen Mike Babcock efter 3-1-segern.

När den sjätte slutspelsbataljen mellan Toronto Maple Leafs och Boston Bruins började i Air Canada Centre i natt hade det gått mindre än sex timmar sedan 25-årige Alek Minassian mejade ner värnlösa fotgängare i förorten North York med en lastbil, dödade tio och skadade femton, flera allvarligt.

Av förståeliga skäl var hemmaspelarna omskakade och sorgsna – men också beslutsamma och samlade.

– Ikväll tycker jag alla ska hålla om sin närmaste extra hårt. Det kommer jag att göra när jag kommer hem för numer vet man aldrig, sa backen Ron Hainsey till Sportsnet någon timme innan första nedsläpp.

– Men först ska vi vinna den här matchen för vår stad och våra underbara fans.

Nylanders första i slutspelet

Och de gjorde det. Gästerna tog visserligen ledningen en dryg minut in i andra perioden, men bara 35 sekunder senare svarade William Nylander med sitt första mål i årets slutspel och längre fram i samma period såg Mitch Marner – en av isens verkliga kungar - till att ge hemmalaget ledningen också.

Sedan spelade löven hjärtat ur kroppen, stod – inte minst med hjälp av storspelande danske målvakten Frederik Andersen – emot blytunga Bruins våldsamma push i tredje perioden, och en minut och femton sekunder innan slutsignalen kunde Tomas Plekanec sätta 3-1 i tom kasse.

”Jag har aldrig hört Air Canada Centre låta så här mycket, hela pressläktaren skakar”, rapporterade Sportsnets Chris Johnson.

Inte att undra på.

Det var en kväll när Toronto behövde en seger – och en Game 7 att se fram emot.

En sådan blir det nu, i TD Garden i Boston, natten till torsdag.

– Vi tror att vi kan vinna. Det har vi trott hela tiden, även när vi låg under med 3-1 i serien. Och nu har vi en av de stora chanserna i livet, säger coachen Mike Babcock.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se