Uppdaterad 2016-11-28 | Publicerad 2015-12-11

Topplaget stormar från i hockeyallsvenskan

Christian Sandberg jublar efter 4–0.

Tio minuter – sedan hade AIK avgjort.

Sjätte raka segern kom hemma mot Mora i kväll och klubben har nu ett järngrepp om en plats i hockeyallsvenska finalen.

– Vi visade direkt vilket lag som skulle dominera, säger Malte Strömwall efter 4–2-segern.

AIK är hockeyallsvenskans bästa lag på hemmais.

I kväll visade laget varför – redan från start.

Redan drygt en minut in i hemmamatchen mot Mora, i spel fem mot fyra, höjde nyförvärvet Stefan Johansson klubban på offensiv blålinje och snärtade in ledningspucken.

När sedan 2–0 kom bara en minut senare, och trean drygt halvvägs in i första perioden var bortalagets kapten kritisk till sitt lag.

– Det gick för fort för oss, vi spelade pucken rakt i händerna på AIK. Katastrof, sa Daniel Hermansson i C More i pausen.

Gjorde ett solomål

Men det blev inte särskilt mycket bättre för Dala-laget.

I den andra perioden ökade Christian Sandberg på till 4–0 med ett solomål. AIK-kaptenen grundlurade en Mora-försvarare, fintade kyligt ner målvakten Jacob Johansson och sprätte upp pucken i nättaket.

Och det övertaget släppte aldrig AIK, även om Mora gjorde ett tappert försök att komma ikapp.

"Hade tre i stolpen"

Men närmare än två reduceringar kom man inte, utan AIK vann med 4–2, tog sjätte raka segern och den 13:e vinsten på 14 hemmamatcher.

– Vi är effektiva och kommer ut med bra energi. Vi visade vilket lag som skulle dominera matchen, säger skyttekungen Malte Strömwall som i kväll dock var en rejäl målsumpare.

– Tror jag hade tre i stolpen i kväll. Ibland är det så också. Klart man vill att puckarna ska gå in, men så länge laget vinner spelar det ingen roll.

Västerås har halkat allt längre från toppstriden och en plats i den hockeyallsvenska finalen. Och i kväll var förhandsfavoriten riktigt illa ute – hemma mot jumbon Sundsvall.

Västerås hamnade i ett 1–3-underläge efter två perioder och var på väg mot en chockförlust.

Men i den tredje perioden reste sig laget

Först reducerade Nick Sorkin knappt sju minuter in i densamma, sedan kvitterade Matias Myttynen och exakt en minut senare, 14.41 in i tredje perioden, hade Västerås vänt när Cody Murphy sköt in avgörande 4–3-målet.

Men trots kollapsen gav sig aldrig Sundsvall.

Med 1.56 kvar kvitterade Medelpadslaget och tog matchen till förlängning och senare till straffar.

Där blev Viktor Hertzberg hjälte för Sundsvall när han fullbordade skrällvinsten och bröt Sundsvalls svit på sju raka förluster.

I mötet Vita Hästen–Asplöven var det mållöst länge. Matchen såg ut att gå mot förlängning men i den sista minuten spräcktes målnollan.

Jesper Samuelsson blev stor hjälte när han sköt matchens enda mål med 57 sekunder kvar av den tredje perioden.