Frölunda-seger efter ikonhyllning

Uppdaterad 2017-10-22 | Publicerad 2017-10-21

GÖTEBORG. En ikon-hyllning inför matchen.

Och sen fick Niklas Andersson se sitt Frölunda vinna i förlängningen, 3–2 mot Skellefteå, efter en lång videogranskning.

Segerskytten (?) Victor Olofsson var osäker efteråt.

– Jag vet inte ens efter ett antal visningar på jumbotronen. Men kul att få avgöra, säger han.

Stämningsfullt så det förslog när 12 044 hyllade Frölunda-ikonen Niklas Andersson i samband med hans tröjhissning inför nedsläpp. Frölunda tog tillvara på den energin och skaffade sig ett bra grepp om matchen under den första kvarten.

Trots att Skellefteå kom tillbaka i slutet av den första var det Frölunda som gjorde både det första och andra målet. Backarna Rasmus Dahlin och John Nyberg slog till varsin gång inom några minuter, Nybergs skott styrdes i mål via en olycklig Morgan Ellis skridsko.

Oväntad väg tillbaka

Hemmalaget sen nära ytterligare mål under ett fyra mot fyra-läge, men i stället var det Joakim Lindström som lite oväntat gav Skellefteå en väg tillbaka in i matchen när han reducerade till 2–1. Nära ytterligare mål i den slutskedet när Skellefteå fick spela i powerplay.

I stället kom kvitteringen när det återstod en kvart. Skott utifrån blå från Henrik Hetta träffade stolpen, studsade ut igen i de bakre regionerna på Frölundamålvakten Johan Mattsson, och tillbaka in i målet.

Jätteläge

Skellefteå fick sen ett jätteläge att ta hem segern i slutet av den tredje perioden när Frölunda i snabb följd åkte på tre utvisningar och bortalaget fick spela både fyra mot tre, fem mot tre och fem mot fyra, men utan att egentligen skapa några jättelägen.

I stället slutade det 2–2. I förlängningen avgjorde sen Victor Olofsson matchen, efter videobedömning, med 25 sekunder kvar. Pucken hamnade under Gustaf Lindvall och Skellefteåbacken Jonathan Pudas och på videobilderna var det mycket svårt att avgöra om pucken var över linjen. Men eftersom domaren inte kunde avgöra det på bilderna kvarstod beslutet från isen – det vill säga mål.

– Jag var inte säker på om den var inne eller inte, ens efter ett antal visningar på jumbotronen. Men domarna dömde att den var inne, så kul att få avgöra, säger Olofsson.

Skellefteåtränaren Stefan Klockare var uppgiven efteråt.

– Nä... jag har sett alla kameravinklar vi kan få, och jag ser inte att pucken är inne. Jag vet inte hur de kan döma mål där faktiskt.

Frölundatränaren Roger Rönnberg har haft ett par legendariska presskonferenser med Skellefteåkollegorna, och högg som en kobra.

– Det är solklart att pucken är inne, var skulle den annars vara? Den glider ju in under skydden och så vidare.

Klockare såg då om möjligt ännu mer uppgiven ut och tryckte fingertopparna hårt mot sina ögon, vilket fick Rönnberg att börja skratta.

– Nej, jag skojar bara med dig, Klockare. Jag såg inte att den var inne. Men vår videocoach, som först var väldigt tveksam, meddelade nu efter att ha studerat bilderna i två minuter att han hittat pucken inne i målet.