Ikonen hjälte och utgick skadad i ångestmatchen

Uppdaterad 2024-01-19 | Publicerad 2024-01-18

JÖNKÖPING. Simon Önerud blev matchhjälte som tvåmålsskytt.

Det följdes av att den 35-årige kultspelaren tvingades utgå skadad i början av den tredje perioden.

HV71 vann med 5–3 mot Malmö i det som var säsongen hittills viktigaste streckmatch.

HV71 är nu bara en poäng med en match till godo efter Malmö ovanför kvalstrecket.

Malmö å sin sida drabbades av kraftigt manfall och fick inte ihop fullt lag.

Laget saknade fortsatt stjärnan och poängmaskinen Janne Kuokkonen och ledande backen Teemu Kivihalme.

Nya på den långa frånvarolistan var viktiga Carl Persson och Christoffer Forsberg som båda var sjuka.

Det gjorde att Malmö kom till spel med bara tre kedjor och tio forwards, varav tre av dem var juniorer.

Två snabba avgörande mål

Inom 5.37 i den andra perioden gjorde fansfavoriten och trotjänaren Simon Önerud två mål för HV71.

Först gjorde han 2–1 med ett handledsskott mellan benen på Daniel Marmenlind.

Simon Önerud.

Sedan ökade han på till 3–1 genom att vinna kampen framför mål och styra in ett inspel från Bobby Nardella.

– Man ser ledarskapet i målen som han gör. Det är skönt att ha en gubbe som kan göra de där målen, säger André Petersson.

Däremot utgick Simon Önerud i den tredje perioden och tog sig ut i omklädningsrummet.

Simon Önerud lämnade skadad.

– Det var en försiktighetsåtgärd och vi ska kolla upp det mer i morgon. Jag fick en lite smäll i sista bytet i andra perioden. Sedan kände jag mig för inför tredje perioden, jag var sugen på att spela vidare men vi ville inte chansa. Vi tog det säkra före det osäkra, säger Simon Önerud.

Succécomeback för stjärnan

Själv var kaptenen och stjärnan André Petersson tillbaka efter lång skadefrånvaro och gjorde 4–2 när han fick kanonträff på ett slagskott.

– Det var lite kämpigt där ute, jag kände av benen lite där ute faktiskt. Jag krigade på och det var skönt att få stänka dit den, säger André Petersson.

Henrik Borgström fixade en straff och satte den sedan själv fram till 5–2.

Det var Oscar Fisker Moelgaard som gav HV71 ledningen när fiskade upp en retur och lag kyligt in pucken.

I Malmö Matias Lassen gjorde sitt första mål för säsongen när han kvitterade på ett direktskott.

Lauri Pajuniemi reducerade till 2–3 fin framspelad av Jakub Salvas och Dominik Badinka reducerade till 3–5 i slutminuten.

Efter två mållösa matcher förra veckan gjorde Malmö i alla fall mål, men det är fem raka förluster och sju förluster på de åtta senaste matcherna.