Modo ger bidrag – men bara till killar

Publicerad 2017-04-25

Enligt uppgifter till P4 Västernorrland får killar som flyttar till Örnsköldsvik för hockeygymnasiet 4000 kronor i månaden av Modo för en bostad.

Tjejerna i samma sits får noll.

– Jag tycker det är jättetragiskt att det ska vara så att killarna alltid kommer i första hand. Det är helt sjukt, säger Molly Marcusson till kanalen.

Om du som kille och flyttar till Örnsköldsvik för att gå på hockeygymnasium får du enligt uppgifter till P4 Västernorrland 4000 kronor i månaden i bidrag för en bostad.

Är du tjej och ska gå på skolan är summan 0 kronor.

Det tycker Molly Marcusson, som går första året på gymnasiet, är dåligt.

– Jag tycker det är jättetragiskt att det ska vara så att killarna alltid kommer i första hand. Det är helt sjukt, säger Molly Marcusson till P4.

”Fick ta bort när herrarna åkte ur”

Tjejerna får, efter att Modos herrar åkt ur högstaligan, klara sig på inackorderingsbidraget från kommunen.

Marcusson berättar vidare om hur killarna får de bästa istiderna och omklädningsrum medan tjejerna ställer sina grejer i ett förråd.

Robert Elfving, tidigare sportchef i damlaget, är ansvarig för hockeygymnasiet och tycker att det är tråkigt att tjejerna inte har samma stöd.

– Det är inget jag kan göra något åt, men självklart tråkigt. När jag var sportchef fick jag utrymme att ge 700 kronor men också ta bort det när herrarna åkte ur SHL. I det läget såg man också över killarnas ersättning, vad jag vet, säger han till Sportbladet.

Han tror bidraget är viktigt på killsidan där konkurrensen är större och spelarna kanske inte bara värderar kvaliteten på hockeyutbildningen.

– Det utvecklas åt rätt håll även inom Modo vad gäller tjejernas förutsättningar men jag tror att man kan göra mer, speciellt sådant som inte kostar pengar, säger han.

”Olika förutsättningar”

VD:n Johan Widebro vill inte gå in på detaljer kring bidragssumman men förklarar för P4:

– Den här frågan handlar inte om killar och tjejer utan den handlar om de olika förutsättningar som finns för de olika verksamheterna. Vi måste satsa resurser på att utbilda egna herrspelare för att få ett slagkraftigt herrlag, som i sin tur kan generera pengar till såväl junior- som damlagsverksamheten. Utan ett herrlag på högsta nivå har vi inte möjlighet att bedriva den junior- och damverksamhet vi har idag, så ser verkligheten ut. Vi jobbar samtidigt för ett ökat intresse för damhockeyn och därmed också öka de direkta intäkterna för damverksamheten, skriver han i ett mejl.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln