Mardrömssviten bruten – Sverige slog Ryssland

Nu väntar drömmotstånd i kvarten

avPelle Strandman, Tomas Ros

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Första VM-segern mot Ryssland på 14 år.

Detta innebär att Sverige slipper Kanada i kvartsfinalen.

I stället väntar ett drömmotstånd – mot Lettland.

– En otrolig lagseger, säger storspelande Anders Nilsson till Sportbladet.

Inte en enda seger mot Ryssland i VM-sammanhang sedan 2004.

Nu – tolv möten lagen emellan senare – har Tre Kronor äntligen tagit död på sviten.

Men dagens så viktiga gruppfinal fick en bedrövlig start. Efter bara 2.44 small det bakom Anders Nilsson efter att Kirill Kaprizov utnyttjat ryskt spel i fem mot tre.

Seger krävdes för att försvara förstaplatsen och på så sätt slippa Kanada i kvartsfinalen – och i den andra perioden ryckte Sverige upp sig.

Som så många gånger tidigare under turneringen var det Stockholmskedjan som visade vägen. 1–1 kom från Mika Zibanejads klubba i powerplay efter att Rickard Rakell skymt målvakten Vasil Koshechkin.

Vunnit alla matcher

Och med fyra minuter kvar på mittperioden hade Tre Kronor vänt.

Den här gången stod Zibanejad för förarbetet när han rundade den ryska kassen och serverade Rakell som direktsköt pucken i nät från en snål vinkel.

Ryssland pressade på för en kvittering i slutet av den tredje – men utan att få hål på Anders Nilsson.

– Det var en tuff match med mycket känslor. En rolig match att spela och ännu roligare att komma ut segrande, säger målvakten som på sina fyra matcher snittat ett insläppt mål per match.

– Även om de får många chanser stänger vi ut dem bra och dödar utvisningar. En otrolig lagseger.

Visste du om att det var 14 år sedan Sverige slog Ryssland i VM?

– Nej, men det är ju bra. Vi visste att det skulle bli en tuff match, Ryssland har alltid ett fruktansvärt bra lag, säger Nilsson.

Lettland nästa

I stället för rysk kvittering kunde Mattias Ekholm göra sitt första VM-mål genom att sätta pucken från egen zon i öppen kasse.

Den nyinflugne Nashville-stjärnan tvingades dock spela med lånad utrustning då hans egna försvann på vägen till Köpenhamn.

– Det kändes förvånansvärt bra ändå. De hade ordnat nya skridskor åt mig, samma som jag använder till vardags. Det var bara att köra in dem, säger Ekholm till Sportbladet.

Nu väntar Lettland. Vad vet du om dem?

– Ingenting om jag ska vara ärlig. Jag kom ju precis hit så jag har inte sett dem spela. Jag får väl läsa på lite och se hur de spelar, även om jag tycker att vi ska fokusera på oss själva först och främst.

3–1 mot Ryssland innebär att Tre Kronor har gått vinnande ur samtliga sju gruppspelsmatcher i VM.

I torsdagens kvartsfinal, klockan 20.15, väntar nu Lettland som samtidigt överraskande slog ut värdnationen Danmark efter 1–0-seger i Herning.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM