Tre Kronor vinner Karjala Cup

Uppdaterad 2021-12-06 | Publicerad 2021-11-14

Tre Kronor har visat fin form inför den stundande OS-turneringen.

I Karjala Cup har man ångat på – och i söndagens gruppfinalen slog man Finland med 3–1.

– Det var en okej match mot Tjeckien, en bra match mot Ryssland och en fantastisk match mot Finland, säger Mikael Renberg i SVT.

Även utan NHL-spelare gick Tre Kronor och vann Karjala Cup. Istället var det unga SHL-spelare och mer rutinerade KHL-namn som gav Sverige ett fint genrep inför OS i Peking i februari.

Efter vinster mot Tjeckien och Ryssland besegrade man under söndagen värdnationen Finland med 3–0.

SKA St. Petersburg-målvakten Lasse Johansson briljerade i målet.

”Fantastisk match”

Tre Kronor inledde mötet i Helsingfors med en stark defensiv prägel på laget. Lagets försvar och målvaktsspel var solitt matchen igenom.

Johansson gjorde flera högklassiga räddningar i målet, och Tre Kronor kunde även ta ledningen efter en minut genom Anton Lander – hans andra i turneringen.

Period två var den klart bästa från Tre Kronor. Först dubblade Jesper Olofsson ledningen på assist från Carl Klingberg, och 3–0 gjorde Henrik Tömmernes som varit bra turneringen igenom.

Efter perioden hyllades laget rejält från SVT:s Mikael Renberg.

– Det var en okej match mot Tjeckien, en bra match mot Ryssland och en fantastisk match mot Finland, säger SVT:s Mikael Renberg.

Även Olofsson var nöjd efter 40 spelade minuter.

– Vi försöker attackera snabbt och det ger resultat. Jättekul att vara här med fullsatta läktare, sade han till SVT efter andra perioden.

– Vi har kontroll på matchen och vi kan spela på vårt sätt.

Lovande form inför OS

Finland kunde inte, trots ett reduceringsmål från Heikki Liedes i period tre, hota om segern. Tre Kronor vann till slut med 3–1 – och alla svenska mål kom i power-play.

Därmed reser man från Finland med tre vinster, elva gjorda mål och bara fyra insläppta. Man visar även gryende form inför OS-turneringen i februari, vilket blir Johan Garpenlövs näst sista turnering som förbundskapten.

Till OS ansluter samtliga stora NHL-stjärnor. Bland annat Niklas Bäckström, Jakob Markström och Mika Zibanejad har tackat ja.

Leon Bristedt tar kampen framför det finska målet.