Skellefteå bröt dystra hemmasviten

Thomas Eriksson/TT

Publicerad 2020-01-09

Skellefteå bröt sin dystra hemmasvit mot Frölunda när man efter en fartfylld match vann med 4–2.

För första gången sedan februari 2018 mäktade man med att besegra Göteborgslaget på sin hemmais.

De senaste säsongerna har Skellefteå borta varit det lättaste motstånd Frölundaspelarna kunnat tänka sig.

I nästan två år har Göteborgslaget vunnit vartenda möte lagen emellan uppe i Västerbotten. Senaste hemmasegern kom i början av februari 2018. Nu hade Skellefteå bestämt sig för att bryta sin dystra svit.

Matchöppningen handlade enbart om det svartgula laget men några mål fick man inte till.

Dessa kom i stället i mängd under mittenperioden. I fokus då var två spelare som just kommit tillbaka från JVM-spel.

Sundsvik med 1–0

Först var det Skellefteås rappe JVM-forward Jonatan Berggren som efter en snabb uppåkning skickade pucken bakåt vid den första stolpen. Det var ingen beredd på, utom hans 18-årige lagkompis Albin Sundsvik som kunde ge sitt lag ledningen med sitt andra mål för säsongen.

Den andra perioden avslutades med ännu ett vackert mål av JVM:s skyttekung Samuel Fagemo som efter ett snabbt Frölundaanfall och växelspel styrde in periodens femte mål. Ställningen var då 3-2 sedan Göteborgslaget först kvitterat till 1-1 genom Theodor Lennström efter ett misslyckat Skellefteåuppspel. Men intensiv forechecking strax efteråt av hemmaforwarden Robin Alvarez lönade sig, han kunde snappa åt sig pucken och servera den till en helt ensam Andreas Wingerli som fintade bort Frölundamålvakten Johan Mattsson innan han satte pucken i nät.

Lindvall strålande

3-1 kom i powerplay efter 17.20 och var ett dundrande slagskott av hemmabacken Jonathan Pudas som prickade stolpen så att pucken gick via Mattssons rygg och in i mål.

I den andra buren stod Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall för en ny fantastisk match. När Frölunda jagade kvittering i den tredje perioden stod han för flera makalösa räddningar och frågan är om han inte är aktuell för en chans i Tre Kronor snart?

Lindvall och Skellefteå klarade av anstormningen och tog sin sjätte seger på de sju senaste hemmamatcherna.

Men kanske lika viktigt: Man har brutit Frölundas långa segersvit i Skellefteå Kraft Arena.