Miljonregn över Frölunda efter CHL-segern

Får 4,5 miljoner kronor för segern

avEmelie Fredriksson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

HRADEC KRALOVE/STOCKHOLM. Frölunda vann Champions Hockey League för fjärde gången.

För första gången gör man en miljonvinst.

– Det här kommer att ge mycket för laget, det är inget snack, säger Joel Lundqvist.

Champions Hockey League har kritiserats för att lagen som går långt i slutspelet inte får någon ekonomisk utväxling.

Det är en gigantisk skillnad mot fotbollens Champions League där Malmö FF skaffat sig en oerhört fin likviditet genom framgångarna.

Frölunda har i och med kvällens 3–1-seger mot Mountfield vunnit turneringen fyra gånger, men intäkterna äts upp av utgifter som bland annat resor.

– Vi är delägare av Champions Hockey League i egenskap av att vi en gång i tiden startade turneringen. Och vår vision är egentligen inte att tjäna pengar utan att bygga hockeyn över nationsgränserna, säger Mats Grauers, ordförande för Frölunda.

Största prissumman hittills

I takt med att turneringen utvecklats och förbättrats har prispengarna ökat.

I år får Frölunda 430 000 euro, drygt 4,5 miljoner kronor, för segern. Det är den största prissumman i CHL:s historia. Med den prischecken så kommer det bli ett bra belopp på sista raden för Frölunda.

– Jag kan inte säga hur mycket det blir kvar efter kostnader. Men det blir ett miljonbelopp i alla fall. Vi har budgeterat för gruppspel, men inte med slutspelet och nu gick vi riktigt långt. Jättekul för Frölunda som bygger sitt varumärke ute i Europa, säger Grauers.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Frölunda hamnade i ett tidigt underläge när Petr Koukal satte 1–0 till det tjeckiska laget. Men innan perioden var över hade Göteborgslaget vänt till 3–1. De tre Frölundamålen kom inom tre minuter och sedan stängde man matchen.

”Fantastiska säsonger”

Titeln var den sjätte på sex år, SHL inkluderat.

– Det har varit fantastiska säsonger. Det är inget att snacka om, det skapar något. Det skapar förväntningar för alla som kommer, att vi inte är nöjda med att vara tvåa. Vi är ruggigt nöjda och stolta i dag, säger Joel Lundqvist.

Han kan inte välja vilken seger som varit bäst.

– Jag vill inte jämföra, alla har sin charm. Men det här var en galen resa. Vi börjar med två förluster och vänt tre matchserier på ett fantastiskt sätt. Det är klart att det här året har det svängt på ett väldigt annorlunda sätt. Desto skönare att stå här i dag, säger Lundqvist.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM