HV71 vann ännu ett smålandsderby

Publicerad 2019-11-28

En fullsatt arena, 5 750 åskådare, hade bänkat sig för att se ännu en kamp om epitetet ”bäst i Småland”.

Växjö såg ett tag ut att vara på väg att hämta i kapp ett stort underläge, men HV71 höll undan till seger med 4–2 i SHL.

HV71

Det gästande Jönköpingslaget tog omgående hand om taktpinnen. Nils Andersson satte ett tidigt ledningsmål, redan efter 35 sekunders spel, och några minuter senare ökade Alexander Bergström på HV71:s ledning till 2–0.

En skön start för gästerna, men desto tyngre för hemmalaget. Växjö har, efter våren 2018 då laget vann SM-guld i suverän stil, visat en nedåtgående trend. I våras blev det respass efter kvartsfinalspelet och just nu tillhör man skaran som kan benämnas som bottenlag i SHL.

Och Växjö lyfte inte den här aftonen heller.

Klappade igenom

HV71 fick jubla mot Växjö. Arkivbild.

Tvärtom, laget klappade igenom. HV71 gjorde både 3–0 och 4–0, målskyttar Simon Önerud respektive Anthony Camara, innan kvällens första paussignal räddade Växjö från en ännu större förnedring. Hemmaspelarna buades ut av sin publik när de med sänkta huvuden långsamt lämnade isen.

Knappt halvvägs in i den andra perioden fick hemmaspelarna tillfälle att fira en glädjestund tillsammans med sin publik. Anledningen till glädjen var att Marcus Davidsson reducerat till 1–4. Även om HV71 såg ut att ha full kontroll på matchen hade Växjö åtminstone lyckats stoppa raset.

Vunnit alla derbyn

Ilari Melarts 2–4-mål, 3.23 in i den tredje perioden, spräckte bilden av en match utan spänning. Växjö fick sin välbehövliga energiboost och ökade trycket framåt, vilket resulterade i fina målchanser.

Faktumet att matchklockan tickade på blev dock ett allt större bekymmer för Växjö. Till slut fanns ingen sand kvar i timglaset och HV71 kunde fira segern, tillsammans med en stor skara tillresta supportrar.

Jönköpingslaget har nu vunnit samtliga sina fyra smålandsderbyn i höst, två segrar mot Oskarshamn samt två mot Växjö.